Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση

Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Nikos Libertas / SOOC)
0

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει πολιτική βούληση για να ξεπεραστεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα (ασφάλεια- εγγυήσεις), εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


Σε δηλώσεις του απόψε είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από το διάλογο, που ξεκινά αύριο, θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα». Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία είναι απόλυτα προετοιμασμένη για το Μον Πελερέν, και «απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποίαν έχουμε καθημερινή επαφή».


Ο Κύπριος Πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.


Από σήμερα βρίσκονται στην Ελβετία οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενόψει των διαβουλεύσεων, που αρχίζουν αύριο στο Μον Πελερέν, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.


Η αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελείται από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Τουμάζο Τσελεπή, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, τον αντισυνταγματάρχη Νεόφυτο Παχουλίδη, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πανεπιστημιακό Άρη Κωνσταντινίδη, τον διπλωμάτη Παντελή Παντελίδη, καθώς και δύο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.


Μέλη της ομάδας παρακάθισαν το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει τελικά ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βαν Νούφελ. Της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Μουχτάρ Γκιουν.


Επικεφαλής της πενταμελούς τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας θα είναι ο διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.


Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εργασίες της τεχνοκρατικής ομάδας στο Μον Πελερέν θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και αύριο, πρώτη ημέρα θα καταγραφούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων πλευρών. Ακολούθως, θα γίνει αξιολόγηση των θέσεών τους και θα αποφασιστεί πώς θα προχωρήσουν με τα ζητήματα, που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.


Σε πολιτικό επίπεδο, η διάσκεψη, που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Γενεύη, θα συνεχιστεί στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.


Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι ο «μεγαλύτερος εγγυητής της δομής μιας Κύπρου των δύο κοινοτήτων είναι η ύπαρξη της Τουρκίας». Για τον λόγο αυτό, τόνισε, «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα».


Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι το να είναι η Τουρκία υπέρ της λύσης δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τα εθνικά συμφέροντά της. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τη διαρροή του χάρτη της, επιχείρησε να φέρει προ τετελεσμένων την τουρκική πλευρά κάτι που δεν γίνεται αποδεχτό από τουρκικής πλευράς. Επίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ υποχωρήσεις στο θέμα του εδαφικού».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM