Αναλυτής: Το Ισραήλ προσπαθεί να απομονώσει τη Χαμάς για μια μάχη τύπου Μοσούλης

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο Μπλίνκεν θα ζητήσει παύση πυρός - Γιατί η σύγκρουση μοιάζει με την μάχη της Μοσούλης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνεχίζονται τόσο οι εχθροπραξίες όσο και οι διπλωματικές προσπάθειες στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος στην 28η μέρα του μετράει σχεδόν 10.500 οι νεκρούς κι από τις δύο πλευρές και 242 ομήρους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμα 4 στρατιωτών που συμμετείχαν στην χερσαία επίθεση στη Γάζα. Έτσι ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας στη Γάζα ανέρχεται σε 23, αναφέρει το BBC επικαλούμενο την εφημερίδα Haaretz.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Πώς επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός και πού στοχεύει 

Ο ειδικός αναλυτής Ντέιβιντ Κίλκουλλεν δήλωσε στο BBC ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να «αποκόψουν ένα κομμάτι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να απομονώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δυνάμεων της Χαμάς» και να τις πολεμήσουν εκ του σύνεγγυς.

«Είναι αρκετά σαφές ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι να φύγουν οι πολίτες από την περιοχή, ώστε να μείνουν μόνο οι μαχητές της Χαμάς. Και τότε θα γίνει, αν θέλετε, ένα είδος μάχη τύπου Μοσούλης σε αυτά τα ερείπια», είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ το 2016-17. Πιθανότατα θα εξακολουθούσε να υπάρχει μια «ισχυρή παρουσία αμάχων» εάν και όταν συνέβαινε αυτό, πρόσθεσε.

Ο Κίλκουλεν - ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ - δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί την επιχείρησή του «σταδιακά» με πρώτο βήμα την «περικύκλωση» της βόρειας Γάζας.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο η Χεζμπολάχ -η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν- να εμπλακεί πιο ενεργά στη σύγκρουση, ο Κίλκουλλεν είπε ότι η σιιτική ισλαμιστική ομάδα φαίνεται να «συγκρατείται». «Τώρα, αν αυτό γίνεται μέσω συντονισμού με τη Χαμάς ή το Ιράν ή αν έχει να κάνει με τις δικές τους ανησυχίες είναι λίγο ασαφές», δήλωσε. «Αλλά ένα από τα πράγματα για τα οποία ο κόσμος ανησυχεί πολύ είναι ότι μόλις οι Ισραηλινοί απασχοληθούν πλήρως σε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, μπορεί τότε να δούμε τη Χεζμπολάχ να ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο στο βορρά», πρόσθεσε ο ειδικός αναλυτής.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Έφτασε ο Μπλίνκεν

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε πριν από λίγο στο Τελ Αβίβ και αναμένεται να παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε παύση πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια γενική κατάπαυση του πυρός, αλλά μια «προσωρινή, τοπική» παύση. Αναχωρώντας από την Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων των αμάχων στη Γάζα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Διπλωματικό πυρετός 

Η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος εξάπλωσης στην περιφέρεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως εργάζεται «με επιμονή» για να εξασφαλίσει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. «Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο και την ανάγκη να κατέβει η θερμοκρασία στην περιοχή, που πλησιάζει σε σημείο βρασμού», τόνισε η Νούρα αλ Καάμπι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, που εκφράστηκε σε σύνοδο στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

«Υπάρχει αληθινός κίνδυνος διάχυσης στην περιφέρεια και περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας παγιδεύσουν σε κύκλους βίας», πρόσθεσε η κυρία αλ Καάμπι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση του Ισραήλ τού υποσχέθηκε πως πολίτες της χώρας του αποκλεισμένοι στη Ράφα, στη διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, θα επιτραπεί να φύγουν εντός της ημέρας, ή αύριο Σάββατο. Την Τετάρτη, αποχώρησαν από τη Γάζα δυο υπήκοοι Φιλιππίνων, γιατροί που εργάζονται για τη διεθνή οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Ήταν ανάμεσα στους πρώτους αλλοδαπούς που επελέγησαν και επετράπη να περάσουν στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε εκείνη την ημέρα το ΥΠΕΞ στη Μανίλα.

Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας του στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, τόνισε χθες Πέμπτη στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως οι ισραηλινές ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπόρις θύμισε πως καταδίκασε έντονα την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας ξεπερνά τους 1.400 νεκρούς, και έχει επίσης καλέσει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, όμως πρόσθεσε πως οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα είναι δυσανάλογη αντίδραση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε επαφές με το Ιράν και άλλες κυβερνήσεις που μπορούν να επικοινωνήσουν τη Χαμάς και να συμβάλουν να απελευθερωθούν σώοι οι 23 υπήκοοι του βασιλείου που κρατούνται όμηροι από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα σήμερα.

Ο επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε πως εξασφάλισε τη δέσμευση της Τεχεράνης, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, πως θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις. Ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μπανγκόκ έλεγε πως οι όμηροι ήταν 22. Τουλάχιστον 32 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Κάπου 30.000 πολίτες της χώρας της Ασίας εργάζονταν στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος τους στον αγροτικό τομέα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ