Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία - 3.000 χρόνια πριν

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία, 3.000 χρόνια πριν Facebook Twitter
0

Το πρώτο ανθρώπινο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχει εντοπιστεί ποτέ αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ερευνητέςμε τον θαλάσσιο θηρευτή να προκαλεί περίπου 790 τραυματισμούς σε έναν άνδρα πριν από 3.000 χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν την ανακάλυψη ενώ μελετούσαν τα λείψανα ενός ενήλικου άνδρα που ανασκάφηκε από την τοποθεσία Tsukumo στην Ιαπωνία.


Έπειτα από εξέταση που πραγματοποίησαν στον σκελετό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φέρει τουλάχιστον 790 τραύματα από την επίθεση του προϊστορικού καρχαρία σε χέρια, πόδια, θώρακα και κοιλιακή χώρα.

Μερικές από τις βλάβες στα οστά ήταν πολύ αιχμηρές, βαθιές και σχήματος V.

«Αρχικά αναρωτιόμασταν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 790 βαθιά τραύματα σε αυτόν τον άνδρα»  ανέφεραν οι ερευνητές J. Alyssa White και Rick Schulting σε κοινή δήλωση.  «Υπήρχαν τόσα πολλά τραύματα και εντούτοις θάφτηκε στον τάφο της κοινότητας, τον τόπο νεκροταφείων Tsukumo Shell».

«Μέσω μιας διαδικασίας αποκλεισμού υποθέσεων απορρίψαμε το ενδεχόμενο ανθρώπινων συγκρούσεων ή επίθεση από αρπακτικά. Πρόκειται για τις αρχαιότερες ενδείξεις επίθεσης από καρχαρία που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα» επεσήμαναν σε δήλωσή τους οι καθηγητές ανθρωπολογίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η κατανομή των τραυμάτων υποδεικνύει ότι το θύμα βρισκόταν εν ζωή την ώρα της επίθεσης -το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι έλειπαν, πιθανότατα λόγω αμυντικής κίνησης, ενώ το αριστερό ήταν κομμένο και είχε τοποθετηθεί στην ταφή πάνω στο υπόλοιπο σώμα.

Το είδος καρχαρία που είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την επίθεση ήταν είτε μια τίγρη είτε ένας λευκός καρχαρίας, ανέφεραν οι ερευνητές.


Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Archaeological Science: Reports.
Η ομάδα συνεργάστηκε με τον George Burgess, ομότιμο διευθυντή του προγράμματος Florida Shark Research, για να μελετήσει περιστατικά εγκληματολογικής επίθεσης καρχαριών και να δημιουργήσει μια αναπαράσταση της σπάνιας αυτής υπόθεσης.

«Υπάρχουν πολύ λίγα γνωστά παραδείγματα επιθέσεων καρχαριών στο αρχαιολογικό αρχείο», δήλωσε ο Schulting στο CNN, προσθέτοντας ότι το παλαιότερο συγκεκριμένο παράδειγμα που μπορούσε να βρει η ομάδα του προήλθε από το Πουέρτο Ρίκο, που χρονολογείται λίγο πριν από το 1000 μ.Χ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ