Amazon: O Τζεφ Μπέζος δεσμεύτηκε να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα, δέκα χρόνια νωρίτερα

Amazon: O Τζεφ Μπέζος δεσμεύτηκε να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα, δέκα χρόνια νωρίτερα Facebook Twitter
EPA
0

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δεσμεύτηκε να ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δέκα χρόνια νωρίτερα. 

«Δεσμεύομαι να εκπληρώσω τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού δέκα χρόνια νωρίτερα και η Amazon να είναι η πρώτη στον κατάλογο» αυτών που θα το κάνουν, δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή πρωτοβουλία, που τιτλοφορείται «The Climate Pledge» (Η δέσμευση για το κλίμα) και έχει ως στόχο να υπογραφεί κι από άλλες επιχειρήσεις.

Η Amazon θα φτάσει σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα το 2040, δεσμεύτηκε ο Μπέζος. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας και το μέγεθός μας για να δείξουμε το δρόμο», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην εταιρεία του πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου.

Η Amazon, η οποία έχτισε την επιτυχία της στηριζόμενη σε ένα τεράστιο δίκτυο οδικών μεταφορών για να εγγυάται ολοένα και πιο γρήγορες παραδόσεις, είναι ένας σημαντικός φορέας εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα κέντρα διακομιστών της Amazon καταναλώνουν επίσης πολλή ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας που είναι αφιερωμένος στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Amazon παράγει 44,4 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, ήτοι λίγο περισσότερο από 10% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Γαλλίας, σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα Climate Watch.

«Αν μια επιχείρηση με τόσες υλικές υποδομές όπως η δική μας --η οποία παραδίδει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια πακέτα ετησίως-- μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού 10 χρόνια νωρίτερα, τότε όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν», σημείωσε ο Μπέζος, υπογραμμίζοντας ότι κι άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων του έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή.

Η Climate Pledge θα αξιώνει από αυτούς που θα την υπογράψουν μια επιστημονική προσέγγιση όσον αφορά τις εκπομπές τους των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τη λήψη μέτρων και τακτικές δηλώσεις πάνω σε αυτά. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει επίσης να υλοποιήσουν στρατηγικές για την απεξάρτησή τους από τον άνθρακα και την επίτευξη ουδετερότητας όσον αφορά τις εναπομείνασες εκπομπές «με επιπρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα είναι ποσοτικά προσδιορίσιμα, πραγματικά, μόνιμα και κοινωνικά επωφελή για να επιτύχουν ουδέτερες ετήσιες εκπομπές άνθρακα ως το 2040», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Amazon. Ο Μπέζος διευκρίνισε ότι η εταιρεία του θα παραγγείλει 100.000 ηλεκτρικά φορτηγάκια στην αμερικανική start-up Rivian, τα πρώτα από τα οποία θα είναι επιχειρησιακά ήδη από το 2021.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή της Amazon, Ντέιβ Κλαρκ, πρόκειται για την μεγαλύτερη παραγγελία οχημάτων διανομής που έχει γίνει ποτέ. Το σύνολο των οχημάτων αυτών θα λειτουργεί το 2030, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Η Amazon δεσμεύτηκε επίσης χθες Πέμπτη ως το 2024 να χρησιμοποιεί σε ποσοστό 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως το 2030 σε ποσοστό 100% ώστε να επιτύχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα ως το 2040.

Ο στόχος αυτός για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα αποτελεί την βασική κατευθυντήρια γραμμή του ΟΗΕ, της επιστημονικές κοινότητας και ολοένα και περισσότερων κρατών και επιχειρήσεων με χρονικό ορίζοντα το 2050. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των υπολοίπων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αντισταθμίζονται (για παράδειγμα φυτεύοντας δέντρα που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα) ώστε να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο. 

Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν υιοθετήσει με νόμο τον στόχο αυτόν, ενώ και η ΕΕ επιδιώκει να καταλήξει εκεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ωθεί τις χώρες να δεσμευτούν επισήμως για το 2050 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στην σύνοδο κορυφής για το κλίμα που έχει συγκαλέσει την Δευτέρα στον ΟΗΕ.

Η Amazon ανακοίνωσε επίσης την επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην «αποκατάσταση και την προστασία των δασών, των υγροβιότοπων και των ελών σε σύμπραξη με την The Nature Conservancy» μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση. 

Περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι του Μπέζος ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την εργασία τους σήμερα στο πλαίσιο του διεθνούς αιτήματος για διαδηλώσεις για τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών. Οι ίδιοι, δέχθηκαν με ενθουσιασμό το σχέδιο του επικεφαλής της εταιρείας τους, αλλά υπογράμμισαν ότι «η συμφωνία του Παρισιού από μόνη της δεν θα μας αφήσει έναν βιώσιμο κόσμο».


«Σήμερα γιορτάζουμε, αύριο θα βρισκόμαστε στους δρόμους», γράφουν σε μήνυμά τους στο Twitter.

Σε ανακοίνωσή της, η Greenpeace USA, η οποία έχει επικρίνει την Amazon για τα κέντρα διακομιστών της κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα, χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η εταιρεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα, αν ευελπιστεί να επιτύχει (τους στόχους της) με αξιόπιστο τρόπο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM