Αλί Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ισραήλ πίσω από τις «εξεγέρσεις» στο Ιράν

Αλί Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ισράηλ πίσω από τις «εξεγέρσεις» στο Ιράν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Iranian supreme leader office Handout
0

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι «εξεγέρσεις», όπως τις χαρακτήρισε, έχουν «σχεδιαστεί» από τους αρχι-εχθρούς του Ιράν και τους συμμάχους τους, είπε και ισχυρίστηκε πως κατά τη διάρκεια των ταραχών διαδηλωτές έκαψαν Κοράνια. 

Κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν περαιτέρω διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είναι σε αναταραχή μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από κακοποίηση - όπως καταγγέλλει η οικογένειά της - από την αστυνομία Ηθών, που τη συνέλαβε καθώς φέρεται να μην τηρούσε τους κανονισμούς για τη σωστή χρήση χιτζάμπ. Η νεαρή έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία της πνοή τρεις μέρες αργότερα. 

Η οικογένειά της επισημαίνει πως οι αστυνομικοί τη χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ωστόσο, οι Αρχές το διαψεύδουν και σημειώνουν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ισχυρίζονται πως η νεαρή, που δεν είχε κανένα γνωστό θέμα υγείας, έπαθε «ξαφνική ανακοπή καρδιάς». 

Από την ημέρα του θανάτου της, γυναίκες έχουν βγάλει τα χιτζάμπ τους και βγαίνουν στους δρόμους για να να διαδηλώσουν. Κόβουν, μάλιστα, τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Ελευθερία στις γυναίκες», «Θάνατος στον Δικτάτορα» είναι μερικά από τα πιο συχνά συνθήματα. Με τον όρο «δικτάτορας» αναφέρονται στον Χαμενεΐ.

Κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ο Ανώτατος Ηγέτης δήλωσε πως ο θάνατος της 22χρονης «μας πλήγωσε». Αλλά, συμπλήρωσε πως «δεν είναι φυσιολογικό το ότι μερικοί άνθρωποι, χωρίς αποδείξεις ή έρευνα, έχουν κάνει τους δρόμους μας επικίνδυνους, καίνε Κοράνια, βγάζουν τα χιτζάμπ από τις γυναίκες και βάζουν φωτιές σε τεμένη και οχήματα». 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ξένες δυνάμεις έχουν σχεδιάσει τις «εξεγέρσεις» γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι το Ιράν «έχει ισχυροποιηθεί σε όλους τους τομείς». 

«Λέω ξεκάθαρα ότι αυτές οι ταραχές και η ανασφάλεια σχεδιάστηκαν από την Αμερική και το κατοχικό, ψεύτικο σιωνιστικό καθεστώς [σ.σ. Ισραήλ], καθώς και από τους πληρωμένους πράκτορές τους, με τη βοήθεια κάποιων προδοτών Ιρανών στο εξωτερικό». 

Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις δυνάμεις ασφαλείας που, όπως είπε, αντιμετωπίζονται «άδικα». 

Η Iran Human Rights, μια ομάδα με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μέχρι στιγμής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 41 διαδηλωτές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο Ζαχεντάν την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM