Ακάρ από Κατεχόμενα: «Ας μαζέψουν τα μυαλά τους οι γείτονες»

Ακάρ από Κατεχόμενα: «Ας μαζέψουν τα μυαλά τους οι γείτονες» Facebook Twitter
0

Προειδοποίηση στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι πρέπει να «μαζέψουν τα μυαλά τους» έστειλε από τα Κατεχόμενα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Έκανε παράλληλα σαφές πως οι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες που υπηρετούν στο ψευδοκράτος δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Κύπρο. 

Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στην νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ακάρ κάλεσε την Αθήνα να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και να υιοθετήσει αντικειμενική προσέγγιση ώστε να επιλύσει ζητήματα.

Σημείωσε δε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα κι ότι όταν μιλά για ειρήνη δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο κ. Ακάρ ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα Αθήνας και Λευκωσίας για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέροντας πως η φιλοσοφία της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει από το 1974.

«Κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ύπαρξη και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων αδελφών μας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας», είπε, προσθέτοντας πως έως σήμερα η Τουρκία έχει ασκήσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη και θα συνεχίσει να το πράττει.

Κατά την πολυήμερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο κ. Ακάρ συνοδεύεται από πολλούς ανώτατους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Η επίσκεψή του συμπίπτει με την εκτέλεση υποθαλάσσιων γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας.

Χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσαν έτοιμοι να συναντηθούν από κοινού με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να δρομολογηθεί συνέχιση των επίσημων διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM