Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί

Αϊτή: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος στην Αϊτή, διορίστηκε από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ λίγο πριν από τη δολοφονία του το 2021 και υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο. Όμως στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016· η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο.

Πάνοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατηγικές τοποθεσίες, για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, και η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται πλέον εκτός ελέγχου.

Η παραίτηση του Αριέλ Ανρί ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της περιοχής στην κοντινή Τζαμάικα για να καταρτιστεί πλαίσιο πολιτικής μετάβασης στη χώρα, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να «επιταχυνθεί», με τη δημιουργία μεταβατικού «προεδρικού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΑΡΟΝΤΙΤΣΚΙ ΣΚΑΚΙ

Διεθνή / Σκάκι: Πώς οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες σε βάρος του Ντάνιελ Ναροντίτσκι οδήγησαν στον θάνατό του

Ο Ντάνιελ Ναροντίτσκι ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες μπλιτζ στον κόσμο - Ο θάνατός του, μετά τις κατηγορίες για απάτη από τον παιδικό του ήρωα, έφερε στην επιφάνεια βαθιά προβλήματα στο χώρο του σκακιού
LIFO NEWSROOM