Άγκυρα: Ξεκίνησε η δίκη των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης των LGBT

Άγκυρα: Ξεκίνησε η δίκη των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης των LGBT Facebook Twitter
EPA - Φωτό Αρχείου
0

Ξεκίνησε στην Άγκυρα η δίκη 18 φοιτητών και ενός πανεπιστημιακού, που δικάζονται επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση υποστήριξης της κοινότητας LGBT.


Οι φοιτητές και ο καθηγητής, οι οποίοι δεν έχουν προφυλακισθεί, κατηγορούνται ότι «συμμετείχαν σε παράνομη συγκέντρωση» και ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή να διαλυθούν. Μπορεί να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια. Οι φοιτητές αυτοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (ODTU) στην Άγκυρα είχαν συμμετάσχει σ'αυτή την πορεία τον Μάιο.

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2011, η ηγεσία του πανεπιστημίου είχε απαγορεύσει αυτή τη συγκέντρωση. Ορισμένοι συμμετέχοντες συνελήφθησαν αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά τη διαδήλωση, διακρίνονται αστυνομικοί που επιτίθενται βίαια στους διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες, Δευτέρα, σε ανακοίνωσή της «την απουσία νομικής βάσης για την απαγόρευση των 'Πορειών Υπερηφάνειας', δηλαδή των συγκεντρώσεων υποστήριξης της κοινότητας LGBT, και απηύθυνε έκκληση να παύσουν οι διώξεις.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, επικαλούμενος το γεγονός ότι δικάζεται «το δικαίωμά τους να εκφράζονται, το δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά». Η αστυνομία αρνήθηκε οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων, που είναι παρόντες στη δίκη, να διαβάσουν δημόσια ενώπιον του δικαστηρίου μια ανακοίνωση.

Ντυμένος με μια μπλούζα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένας από τους φοιτητές που κλήθηκαν στο εδώλιο κατήγγειλε «τις ομιλίες μίσους» που είναι πανταχού παρούσες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και υπενθύμισε πως η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Τουρκία. «Είχαμε το δικαίωμα να είμαστε εκεί. Ήταν συνταγματικό δικαίωμα», δήλωσε ενώπιον των δικαστών.

Μολονότι η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται σε ποινικό επίπεδο στην Τουρκία, η ομοφοβία είναι διαδεδομένη στη χώρα και εκδηλώνεται κυρίως με επιθέσεις και φόνους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ενώπιον των δικαστών, μία από τους κατηγορουμένους, η Μελικέ Ιρέμ Μπαλκάν, υπογράμμισε πως η διαδήλωση διεξαγόταν ειρηνικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πως η απαγόρευση ήταν συνεπώς «άδικη».

Ο καθηγητής Μεχμέτ Μουτλού, που ήταν επίσης παρών στο εδώλιο των κατηγορουμένων, δήλωσε πως δεν συμμετείχε στη διαδήλωση και αυτό που ήθελε ήταν «να προστατεύσει τους φοιτητές του από τη βία της αστυνομίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM