Αφγανιστάν - Πρόεδρος Γκάνι: «Οι Ταλιμπάν νίκησαν - Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία»

Αφγανιστάν - Πρόεδρος Γκάνι: «Οι Ταλιμπάν νίκησαν - Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία» Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν.

Αυτό μετέδωσε νωρίτερα σήμερα, το Al Jazeera επικαλούμενο προσωπικό φρουρό του προέδρου.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν «νίκησαν», καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook -- κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

«Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα», έγραψε ο Γάνι. «Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία» σημείωσε.

«Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. «Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα», συνέχισε.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα.

Τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου πήραν οι Ταλιμπάν - Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις

Τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν πήραν οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν την Κυριακή δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ισλαμικής οργάνωσης, δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν καθώς η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα νωρίτερα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επιστροφή τους στην εξουσία δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Δεκάδες τραυματίες

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Πληροφορίες για αρκετές εκρήξεις στην Καμπούλ

Εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφθεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

 

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν live στο BBC: «Δεν θα υπάρξει εκδίκηση για το λαό του Αφγανιστάν»

Τηλεφώνημα στο κινητό της από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν δέχθηκε η δημοσιογράφος του BBC, Yalda Hakim, ενώ μάλιστα ήταν στον «αέρα».

Ο Suhail Shaheen, όπως συστήθηκε, κατά την παρέμβασή του ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξει εκδίκηση για το λαό του Αφγανιστάν», διαβεβαιώνοντας πως τόσο οι κάτοικοι της Καμπούλ όσο και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς.

«Είμαστε υπηρέτες του λαού και αυτής της χώρας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ηγεσίας μας έδωσε εντολή στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στην πύλη της Καμπούλ και να μην μπουν στην πόλη».

Πολλοί Αφγανοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως θα υπάρξει μία βάναυση μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM