Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ και όλης της χώρας- Διαψεύδει το κίνημα αντίστασης

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ και όλης της χώρας Facebook Twitter
EPA/STRINGER
0

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Πανσίρ, ανέφεραν τρεις πηγές των Ταλιμπάν, με εκκωφαντικούς πανηγυρικούς πυροβολισμούς να ηχούν στην Καμπούλ.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστεκόταν ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

«Με τη χάρη του Αλλάχ του Παντοδύναμου, έχουμε τον έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν. Οι ταραχοποιοί νικήθηκαν και η Πανσίρ βρίσκεται τώρα υπό τη δική μας διοίκηση», δήλωσε διοικητής των Ταλιμπάν. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος Μπιλάλ Καρίμι τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Πανσίρ στο Αφγανιστάν. «Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε με ανάρτηση στο Τwitter. Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επιβεβαιωθούν οι αναφορές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντίστασης, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News ότι είναι ψευδείς οι αναφορές ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το Shamshad News, διέψευσε επίσης ότι η Πανσίρ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από δημοσιογράφο του BBC World, ο οποίος είπε ότι του το έστειλε ο Σάλεχ, ο τελευταίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρισκόμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν... Κρατήσαμε τις θέσεις μας, αντισταθήκαμε».

Επίσης έγραψε στο Τwitter: «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Είμαι εδώ στη γη μου, για τη γη μου και υπερασπίζομαι την αξιοπρέπειά της».

Ο γιος του, Εμπαντουλάχ Σάλεχ διέψευσε επίσης την πτώση της Πανσίρ, λέγοντας με μήνυμά του «Όχι, αυτό είναι ψέμα».

Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και θύματα στην Πανσίρ, μια κακοτράχαλη κοιλάδα όπου αρκετές χιλιάδες μαχητές από περιφερειακές πολιτοφυλακές και πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της πρώην κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του άλλοτε ισχυρού διοικητή των Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης την πτώση της Πανσίρ στους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν. «Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, ο (αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Sputnik, Reuters    

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM