LIVE!

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες να σπουδάσουν στο εξωτερικό

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες να σπουδάσουν ακόμη και με υποτροφία στο εξωτερικό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και πλέον δεν μπορούν ούτε να ταξιδέψουν με φοιτητική βίζα. 

Οι Ταλιμπάν μετά την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες σε εθνικό πάρκο πλέον εμποδίζουν τις Αφγανές φοιτήτριες να εγκαταλείψουν τη χώρα για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι. «Αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό», λέει στο BBC η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Νατκάι, της οποίας το όνομα έχει αλλάξει για την ασφάλειά της.

Η ίδια υποστηρίζει ότι συνέχισε να σπουδάζει παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να φοιτήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Τότε της δόθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των Εμιράτων σεΐχη Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Οι υποτροφίες για τις Αφγανές γυναίκες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συνολικά 100 Αφγανές γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Ορισμένες Αφγανές φοιτήτριες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Νατκάι αποχαιρέτησε την οικογένειά της και αναχώρησε για το αεροδρόμιο. Αλλά οι ελπίδες της σύντομα διαψεύστηκαν. «Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τη φοιτητική μας βίζα, είπαν ότι τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητική βίζα», λέει στο BBC.

Η Νατκάι είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Harry Styles μιλά για τον θάνατο του Liam Payne: «Με έκανε να ξαναδώ τη ζωή μου»

Διεθνή / Ο Harry Styles μιλά για τον θάνατο του Liam Payne: «Με έκανε να ξαναδώ τη ζωή μου»

Ο Harry Styles δήλωσε ότι ο θάνατος του Liam Payne το 2024 τον ώθησε να επανεξετάσει τη ζωή του. Μιλώντας για το νέο του άλμπουμ, αναφέρθηκε στο πένθος, τη δημόσια έκθεση και τον τρόπο που τιμά τη μνήμη του πρώην συνεργάτη του.
THE LIFO TEAM
Μαρτυρία Ελληνίδας κατοίκου στην Κύπρο: «Εύχομαι το κράτος να είναι σε ετοιμότητα»

Διεθνή / Μαρτυρία Ελληνίδας κατοίκου στην Κύπρο: «Εύχομαι το κράτος να είναι σε ετοιμότητα»

Η ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει φέρει σε εγρήγορση τους κατοίκους της Κύπρου, με σειρήνες συναγερμού και προληπτικά μέτρα ετοιμότητας, ενώ η καθημερινότητα συνεχίζεται υπό αίσθημα ανησυχίας αλλά και εμπιστοσύνης στις αρχές
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ