Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους Facebook Twitter
Γυναίκες στο Αφγανιστάν/ Φωτ.: Getty
0

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια παρουσία των γυναικών, με ένα νέο σύνολο νόμων για την «προαγωγή της αρετής και την εξάλειψη της κακίας».

Οι νέοι αυτοί νόμοι εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη, Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα, και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Καλύπτουν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η δημόσια μετακίνηση, η μουσική, το ξύρισμα και οι γιορτές.

Ένας από τους νέους κανόνες, το Άρθρο 13, αφορά τις γυναίκες. Ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της πλήρως σε δημόσιους χώρους και ότι η κάλυψη του προσώπου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο πειρασμός. Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους άνδρες και γυναίκες, για να «αποφύγουν τη διαφθορά». Η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται προσωπική και δεν πρέπει να ακούγεται σε δημόσιους χώρους τραγουδώντας, απαγγέλλοντας ή διαβάζοντας δυνατά. Απαγορεύεται στις γυναίκες να κοιτούν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια, και το αντίστροφο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαουλβί Αμπντούλ Γκαφάρ Φαρούκ, δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι θα συμβάλουν στην προαγωγή της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας.

Το έγγραφο των 114 σελίδων, που είδε το Associated Press, αποτελεί την πρώτη επίσημη δήλωση νόμων για «την αρετή και την κακία» στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Οι νόμοι απαγορεύουν τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, την αναπαραγωγή μουσικής, τη μετακίνηση γυναικών χωρίς συνοδεία και τη συνύπαρξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγένεια. Επιβάλλεται επίσης η τέλεση προσευχών σε καθορισμένες ώρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προαγωγή της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την ευθυγράμμιση της συμπεριφοράς με τον ισλαμικό νόμο και την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ.

Η επέκταση του ρόλου του υπουργείου προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τους Αφγανούς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, σύμφωνα με αναφορά του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM