Στο έσχατο στάδιο απελπισίας έχουν φτάσει χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός λόγω στασιμότητας να τους οδηγεί πλέον σε σημείο να τσακώνονται μεταξύ τους.

 

Η Daily Mail δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ με την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς μία μία οι χώρες ανακοινώνουν πως κλείνουν τα σύνορά τους, ενώ λίγο νωρίτερα τα Σκόπια έκαναν επίσης σαφές πως κλείνουν «εντελώς» τα σύνορά τους με την Ελλάδα, ανακοινώνοντας νέους αυστηρότερους περιορισμούς σχετικά με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

 

 

 

Δείτε το βίντεο με τα επεισόδια μεταξύ ομάδας προσφύγων στην Ειδομένη, στην ουρά για να περάσουν τα σύνορα:

 

 

Την ίδια στιγμή, κατά εκατοντάδες εξακολουθούν να φτάνουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες, καθώς φαίνεται πως ούτε τα λασπόνερα, η συνεχόμενη βροχή, το κρύο και η ομίχλη δεν πτοούν τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι εκεί. Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα.

 

SOOC
SOOC

 

Μάλιστα, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο σημείο κατά εκατοντάδες και άλλοι άνθρωποι που, αν και έχουν πληροφορηθεί ότι η ροή έχει σταματήσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή» σε περίπτωση που αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

 

SOOC
SOOC


Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Χθες επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και σήμερα άλλα 100, πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

 

SOOC
SOOC


Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΑΠΕ/ΜΠΕ


Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα το πρωί, ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό ήταν διάσπαρτος με αυτοσχέδιους πάγκους όπου πωλούνταν από λουκουμάδες προς ένα ευρώ, μέχρι ψωμί, ρύζια, ξηρούς καρπούς, πατάτες και τσιγάρα! Αυτοκίνητα Ι.Χ. με κάθε λογής εμπόρευμα στους χώρους αποσκευών, βρίσκονται σταθμευμένα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΑΠΕ/ΜΠΕ


Πριν από λίγες μέρες, κλιμάκιο της ΔΥΟ Κιλκίς είχε διενεργήσει ελέγχους, βεβαιώνοντας παραβάσεις σε καντίνες, αλλά μετά την αποχώρησή του, οι παράνομοι πάγκοι ξαναστήθηκαν διαφημίζοντας την πραμάτειά τους με ταμπέλες γραμμένες στα αραβικά.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr