57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2016 - Οι 19 στη Συρία

57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2016 - Οι 19 στη Συρία Facebook Twitter
0

57  δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2016 (έναντι 67 που είχαν σκοτωθεί το 2015) εξασκώντας το επάγγελμά τους, κυρίως στις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Στην έκθεσή της, η οργάνωση που μάχεται για την ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζει τη Συρία «μία κόλαση» και αναφέρει ότι 19 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μόνο στην πολύπαθη χώρα, 10 στο Αφγανιστάν, 9 στο Μεξικό, 7 στο Ιράκ και 5 στην Υεμένη. Σχεδόν όλοι κατάγονταν από τη χώρα όπου βρήκαν τον θάνατο.

Επιπλέον, 9 μπλόγκερς και 8 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν φέτος τη ζωή τους, ανεβάζοντας έτσι σε 74 τον συνολικό αριθμό των εκπροσώπων του Τύπου που σκοτώθηκαν «επειδή εκτελούσαν την αποστολή τους της ενημέρωσης».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι η μείωση των θανάτων ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα της «τρομοκρατίας» που ασκείται από τους «διώκτες της ελευθερίας του Τύπου», όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι κλείνουν αυθαιρέτως μέσα ενημέρωσης και φιμώνουν τους δημοσιογράφους.

Σε χώρες όπως το Μεξικό, η πρακτική αυτή έχει αναγκάσει τους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται ώστε να μην πέσουν θύματα δολοφονίας, αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της.

Στο Αφγανιστάν και οι 10 δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν οι στόχοι δολοφονικής ενέργειας εξαιτίας του επαγγέλματός τους. Από αυτούς οι 7, ανάμεσά τους και 3 γυναίκες, σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση αυτοκτονίας.

H Υεμένη, όπου περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2015 στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία καθεστωτικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούτι, είναι ένα ακόμη θερμό σημείο όπου πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους.

Παρότι ο αριθμός των δολοφονημένων δημοσιογράφων φέτος ήταν μικρότερος από το 2015, η οργάνωση αποδίδει τη μείωση «στο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν χώρες που ήταν υπερβολικά επικίνδυνες, ειδικά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Μπουρούντι».

Τουλάχιστον 780 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η οργάνωση κάνει έκκληση στον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο για την προστασία των δημοσιογράφων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Διεθνή / Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι άνθρωποι με τα καπέλα Maga που συμμετείχαν στο γεύμα του Ντον Τζούνιορ στη Γροιλανδία δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν, ήταν άστεγοι και τους έφεραν από τον δρόμο, λέει ο προϊστάμενος του ξενοδοχείου - Διαψεύδει ο γιος του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Πρωτοφανείς σκηνές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Είσαι εγκληματίας»: Έβγαλαν σηκωτούς φίλο-Παλαιστινίους δημοσιογράφους

Διεθνή / Πρωτοφανείς σκηνές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «Είσαι εγκληματίας»: Έβγαλαν σηκωτούς φίλοπαλαιστινίους δημοσιογράφους

Βίντεο με πολεμικές σκηνές στην ενημέρωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ - Γιατί η ασφάλεια του Άντονι Μπλίνκεν πέταξε έξω από την αίθουσα δύο δημοσιογράφους
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της Γάζας, εκτιμά ο ΠΟΥ

Διεθνή / Τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της Γάζας, εκτιμά ο ΠΟΥ

Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στη Ράφα, παρά τη δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός
LIFO NEWSROOM
Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

Διεθνή / Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο συνάδουν οι πρόσφατες εκστρατείες δυσφήμισης του Μασκ με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» υποστηρίζουν 38 ευρωβουλευτές
LIFO NEWSROOM