Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI

Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI Facebook Twitter
O Enrique Tarrio, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys σε πορεία στην Ουάσιγκτον, στις 12 Δεκεμβρίου 2020. Gamal Diab/EPA
0

Ο Ενρίκε Τάριο, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, έχει παρελθόν ως πληροφοριοδότης ομοσπονδιακών και τοπικών δικαστικών αρχών, έχοντας επανειλημμένα εργαστεί μυστικά για πράκτορες μετά την σύλληψή του το 2012, σύμφωνα με πρώην εισαγγελέα και δικαστικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters. 

Στη συγκεκριμένη ακρόαση του 2014, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ένας πράκτορας του FBI και ο δικηγόρος του Τάριο περιγράφουν με λεπτομέρειες την τρόπο που δούλευε μυστικά λέγοντας ότι είχε βοηθήσει στη δίωξη πάνω από δέκα ατόμων σε διάφορες υποθέσεις για ναρκωτικά, τζόγο και εμπορία ανθρώπων. 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, χθες Τρίτη, ο Τάριο αρνήθηκε πως δούλευε μυστικά ή πως συνεργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον άλλων. «Δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά», απάντησε. «Δεν θυμάμαι τίποτα». 

Ωστόσο οι δικαστικές αρχές και τα έγγραφα αντικρούουν την άρνησή του. Σε δήλωση στο Reuters, η πρώην εισαγγελέας στην υπόθεση του Τάριο, Βανέσα Γιχάνες, επιβεβαίωσε την συνεργασία του με τις αρχές. 

Ο 39χρονος Ενρίκε Τάριο αποτελεί ηγετική μορφή της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys και διοργανωτή των συγκρούσεών τους με όσους θεωρούν antifa. Πρόσφατα, μέλη της, ενεπλάκησαν στις αιματηρές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. 

Τα αρχεία που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters προκαλούν έκπληξη επειδή αποδεικνύουν πως ένας ηγέτης ακροδεξιάς ομάδας υπό ενδελεχή έρευνα αυτή τη στιγμή από τις αρχές υπήρξε στο παρελθόν ουσιαστικά ενεργός συνεργάτης τους. 

Αν και ο Τάριο δεν συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, τουλάχιστον πέντε μέλη των Proud Boys συνελήφθησαν με σχετικές κατηγορίες. 

Ο εισαγγελέας είπε πως οι πληροφορίες του Τάριο οδήγησαν στη δίωξη 13 ατόμων σε δυο διαφορετικές υποθέσεις, βοηθώντας τις τοπικές αρχές να ερευνήσουν ένα τεράστιο δίκτυο τζόγου. Ο δικηγόρος του είχε δηλώσει επίσης στη δίκη του 2014 πως ο Τάριο εργάστηκε μυστικά σε αναρίθμητες υποθέσεις, μεταξύ άλλων την πώληση αναβολικών στεροειδών αλλά και μια εμπορίας ανθρώπων. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, πως συνεργάστηκε έκτοτε ξανά με τις αρχές. Σε συνεντεύξεις στο Reuters, είχε πει όμως πως πριν τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ενημέρωνε την αστυνομία για τα σχέδια των Proud Boys, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον ισχύει. Είπε πως σταμάτησε να το κάνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου επειδή η αστυνομία πήρε αυστηρότερα μέτρα εναντίον της ομάδας. 

Ο Ενρίκε Τάριο έγινε εθνικός ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης το 2018. Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ηγήθηκε των Proud Boys μέσω των δρόμων της Ουάσιγκτον μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. «Προς τα παράσιτα στο Κογκρέσο και εκείνα στον κλεμμένο Λευκό Οίκο: Θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε!», ήταν μια από τις φράσεις που καταγράφηκε να λέει σε βίντεο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ