DW: Πώς η Γερμανία εξασφαλίζει ολοένα και περισσότερα εμβόλια

DW: Πώς η Γερμανία εξασφαλίζει ολοένα και περισσότερα εμβόλια Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανία θα λάβει τελικά περισσότερα εμβόλια από τις Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό, από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, που θα λάμβανε η Γερμανία αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, πλέον- σύμφωνα με την SZ- το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει σε 64 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει αυτά τα μερίδια, αναφέρει η Deutsche Welle.

Στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου της Moderna από την Κομισιόν, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 160 εκατομμύρια εμβόλια της αμερικανικής εταιρείας, η Γερμανία θα λάβει 50 εκατ., δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Η αιτιολογία ήταν η ίδια, σημειώνει η DW. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και η Γερμανία αναλαμβάνει τα μερίδιά τους. Δεν διευκρινίζεται εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, εκτός της Γερμανίας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι χώρες που ξαφνικά αρνούνται τα μερίδια που τους αναλογούν αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στροφής, το γερμανικό υπουργείο Υγείας παρέπεμψε στην Κομισιόν. Σχετική ερώτηση της DW στο γραφείο της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου μέχρι στιγμής έχει μείνει αναπάντητη.

Πάνω από 140 εκατ. εμβόλια

Η Bild αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι αρχικά η Γερμανία είχε διασφαλίσει 100 εκατομμύρια από τα συνολικά 200 (+100) εκατομμύρια εμβόλια της ευρωπαϊκής παραγγελίας στις Biontech/Pfizer.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προφανώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε βάσει του πληθυσμού τους, αφενός λόγω της υψηλής τιμής του και αφετέρου εξαιτίας της σύνθετης διαδικασίας φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των δύο εταιρειών, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν τα μερίδιά τους. Η Γερμανία συναίνεσε και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει. Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που αναλογούν στη χώρα από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Στο μεταξύ ο αριθμός έχει και πάλι διπλασιαστεί (64 εκατ.), γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στο ότι- με φόντο την έγκριση του εμβολίου της Moderna και στην προοπτική κυκλοφορίας εμβολίων άλλων εταιρειών, ενδεχομένως πολύ πιο φτηνών- ορισμένες χώρες παραχώρησαν και πάλι τα μερίδιά τους.

Πέρα από αυτά που διασφαλίζει από τις ευρωπαϊκές παραγγελίες, η Γερμανία έχει κάνει και εθνική συμφωνία με τις εταιρείες. Από τις Pfizer/ BioNTech θα λάβει διμερώς άλλες 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και η συμφωνία με την Curevac προβλέπει επιπλέον 20 εκατομμύρια εμβόλια.

Έτσι, συνολικά η Γερμανία έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προσμετρώνται εκείνα από τις εταιρείες τα σκευάσματα των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.

Σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε τις εθνικές συμφωνίες για τα εμβόλια. Οι 27 πορεύονται μαζί στην αγορά των εμβολίων και «κανένα άλλο κράτος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ