Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer Facebook Twitter
Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer (EPA)
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου των BioNTech-Pfizer κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής.


Η ΕΕ διπλασίασε την αρχική παραγγελία των 300 εκατ. δόσεων του του εμβολίου BioNTech / Pfizer σε 600 εκατομμύρια δόσεις.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ διπλασιάζει την προπαραγγελία του εμβολίου BioNTech / Pfizer σε 600 εκατομμύρια δόσεις.

«Διασφαλίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκείς δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID19.

Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερες δόσεις του 1ου εμβολίου που έχει εγκριθεί στην ΕΕ.

Μπορούν τώρα να αγοράσουν έως και 300 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των BioNTech /@Pfizer» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγονται από την BioNTech και την Pfizer, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις», αναφέρει σε δήλωσή της η Επιτροπή.

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε πως «To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

Ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών και έχει εξασφαλίσει συμβάσεις για την παροχή έως και 2 δισεκατομμυρίων δόσεων πιθανών εμβολίων σε έξι διαφορετικούς παραγωγούς.

Τα άλλα τέσσερα εμβόλια πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία της αμερικανικής και γερμανικής εταιρείας, είναι το πρώτο από τα δύο μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση μέχρι σήμερα στην ΕΕ και το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση εμβολιασμού του ευρωπαϊκού μπλοκ, από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ ενέκρινε επίσης το εμβόλιο της Moderna, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την πρώτη παρτίδα των 160 εκατομμυρίων δόσεων.

Μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ίδια η Επιτροπή έχει δεχτεί έντονη κριτική εν μέσω απογοήτευσης για τη σχετικά αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των 450 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από dpa/AFP/DW

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΕΛΗΝΗ ΦΕΓΓΑΡΙ ΡΕΒΙΘΙΑ

Τech & Science / Επιστήμονες καλλιέργησαν ρεβίθια σε προσομοιωμένο σεληνιακό χώμα

Το σεληνιακό έδαφος δεν υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων μετάλλων, δεν επιτρέπει στο νερό να φιλτράρεται εύκολα και δεν διαθέτει το μικροβίωμα που βρίσκεται στα γήινα εδάφη
THE LIFO TEAM
ΕΓΚΥΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Οι γυναίκες χάνουν φαιά ουσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρόσφατη μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, δείχνει ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει σημαντικά τη δομή του εγκεφάλου και προσφέρει νέα στοιχεία για τις νευρολογικές αλλαγές στις μέλλουσες μητέρες
THE LIFO TEAM
Ο Ben Affleck ίδρυσε αθόρυβα εταιρεία ΑΙ για σκηνοθέτες και μόλις την αγόρασε το Netflix

Τech & Science / Ο Ben Affleck ίδρυσε αθόρυβα εταιρεία ΑΙ για σκηνοθέτες και μόλις την αγόρασε το Netflix

Το Netflix αγόρασε την εταιρεία ΑΙ που είχε ιδρύσει ο Μπεν Άφλεκ για σκηνοθέτες, φέρνοντας την τεχνητή νοημοσύνη από τη θεωρία κατευθείαν στο εσωτερικό της κινηματογραφικής παραγωγής.
THE LIFO TEAM
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ANTHROPIC

Τech & Science / Anthropic και Πεντάγωνο ξανά σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον στρατό

Προ ολίγων ημερών η εταιρεία ήλθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Τραμπ - Απαίτησε διαβεβαιώσεις ότι τα AI μοντέλα της δεν θα χρησιμοποιηθούν για «μαζική επιτήρηση Αμερικανών πολιτών» ή «ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων»
THE LIFO TEAM