Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer Facebook Twitter
Η ΕΕ εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer (EPA)
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου των BioNTech-Pfizer κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής.


Η ΕΕ διπλασίασε την αρχική παραγγελία των 300 εκατ. δόσεων του του εμβολίου BioNTech / Pfizer σε 600 εκατομμύρια δόσεις.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ διπλασιάζει την προπαραγγελία του εμβολίου BioNTech / Pfizer σε 600 εκατομμύρια δόσεις.

«Διασφαλίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκείς δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID19.

Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερες δόσεις του 1ου εμβολίου που έχει εγκριθεί στην ΕΕ.

Μπορούν τώρα να αγοράσουν έως και 300 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των BioNTech /@Pfizer» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγονται από την BioNTech και την Pfizer, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις», αναφέρει σε δήλωσή της η Επιτροπή.

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε πως «To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

Ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών και έχει εξασφαλίσει συμβάσεις για την παροχή έως και 2 δισεκατομμυρίων δόσεων πιθανών εμβολίων σε έξι διαφορετικούς παραγωγούς.

Τα άλλα τέσσερα εμβόλια πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία της αμερικανικής και γερμανικής εταιρείας, είναι το πρώτο από τα δύο μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση μέχρι σήμερα στην ΕΕ και το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση εμβολιασμού του ευρωπαϊκού μπλοκ, από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ ενέκρινε επίσης το εμβόλιο της Moderna, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την πρώτη παρτίδα των 160 εκατομμυρίων δόσεων.

Μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ίδια η Επιτροπή έχει δεχτεί έντονη κριτική εν μέσω απογοήτευσης για τη σχετικά αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των 450 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από dpa/AFP/DW

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM