Το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ κρίνεται στις 4 Ιανουαρίου: «Οι ΗΠΑ θέλουν να τον θάψουν ζωντανό»

Το μέλλον του Τζούλιαν Ασάνζ κρίνεται στις 4 Ιανουαρίου: «Οι ΗΠΑ θέλουν να τον θάψουν ζωντανό» Facebook Twitter
EPA
0

Στις αρχές του 2021 η βρετανική δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο ισόβιας καταδίκης του δημοσιογράφου και εκδότη προκαλεί διαμαρτυρίες σε διεθνές επίπεδο.


Περισσότερα από 900 χιλιόμετρα χώριζαν τον κρατούμενο Τζούλιαν Ασάνζ στη Μεγάλη Βρετανία από κινητοποίηση υποστηρικτών του που διαδήλωναν πριν λίγες μέρες στη πλατεία μπροστά από το παλαιό παλάτι στο κέντρο της Στουτγάρδης.

Σε γιγαντοοθόνη οι διαδηλωτές σε ζωντανή σύνδεση από την Αγγλία είδαν και άκουσαν τη σύντροφο του ιδρυτή της πλατφόρμας Wikileaks να δηλώνει: «Δεν επιτρέπεται σε μια δημοκρατία ένας δημοσιογράφος να βρίσκεται στη φυλακή». Οι παραβρισκόμενοι απάντησαν στο αίτημα με χειροκροτήματα και επευφημίες. Το ζήτημα Τζούλιαν Ασάνζ απασχολεί πολύ κόσμο σε διεθνές επίπεδο.

Ούτε ένας μήνας δεν απομένει μέχρι την πολυαναμενόμενη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης σχετικά με το μέλλον του αυστραλιανού δημοσιογράφου και εκδότη. Ο 49χρονος κρατείται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς. Το δικαστήριο Ολντ Μπέιλι εξετάζει αν οι βρετανικές αρχές επιτρέπεται να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται ότι βοήθησε την πληροφοριοδότη (whistleblower) Τσέλσι Μάνινγκ να δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα με αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου αμερικανών στρατιωτών. Ο ιδρυτής της Wikileaks αντιστέκεται με κάθε νόμιμο μέσο σε μια έκδοση.

Σχεδόν καθημερινά διαδηλωτές μπροστά την είσοδο του βρετανικού δικαστηρίου ζητούν από τη δικαιοσύνη να απορρίψει το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Η ετυμηγορία του Ολντ Μπέιλι θα ανακοινωθεί στις 4 Ιανουαρίου.

Ο διασημότερος κρατούμενος στην Ευρώπη


Στην απευθείας σύνδεση με τους γερμανούς διαδηλωτές στη Στουτγάρδη η Στέλα Μόρις υπογράμμισε: «Ζητώ από τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για να βρεθεί από κοινού μια λύση». Η σύντροφος του Ασάνζ προειδοποίησε ότι μια έκδοση και καταδίκη του ιδρυτή της Wikileaks ενδέχεται να έχει «σοβαρές επιπτώσεις για το έργο των δημοσιογράφων παγκοσμίως».


Στην κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρονται στον απολογισμό τους για το 2020 και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Η έκθεση σημειώνει για τον διασημότερο κρατούμενο στην Ευρώπη ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι συνθήκες κράτησης έχουν «επιδεινωθεί σημαντικά». Τονίζεται μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη μόλυνση με τον ιό, καθώς και οι επιπτώσεις της απομόνωσης, εγκυμονούν κίνδυνο για τη ζωή του κατηγορούμενου, του οποίου «η ψυχική και σωματική υγεία έχουν πληγεί».

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν απηύθυνε έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απομείνει χάρη στον ιδρυτή της Wikileaks λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο: «Κύριε πρόεδρε αν είναι να απονείμετε χάρη μόνο σε ένα άτομο σας παρακαλώ να δώσετε πίσω στον Τζούλιαν Ασάνζ την ελευθερία του», έγραψε ο twitter ο whistleblower, ο οποίος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συγκαταλέγεται στους πιθανούς υποψηφίους για απονομή χάριτος από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.


«Θέλουν να τον θάψουν ζωντανό»

Το 2012 ο ιδρυτής της Wikileaks είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει μια έκδοση στις ΗΠΑ. Τη χρονιά εκείνη είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του με αφορμή κατηγορίες για βιασμό στη Σουηδία. Στο μεταξύ η σουηδική εισαγγελία προχώρησε ελλείψει αποδείξεων σε αναστολή όλων των ερευνών σε βάρος του 49χρονου δημοσιογράφου.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Ασάνζ τον Απρίλιο του 2019 με την αιτιολογία ότι όταν αναζήτησε καταφύγιο στη πρεσβεία του Ισημερινού παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Ο Αυστραλιανός δημοσιογράφος έχει εκτίσει εδώ και καιρό την ποινή ωστόσο η δίκη του αναβάλλεται συνεχώς. Ένα γεγονός που επικρίνεται έντονα σε διεθνές επίπεδο.

Πολυάριθμα μέλη ΜΚΟ, αλλά και δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση στην αίθουσα του δικαστηρίου με την επίσημη αιτιολογία ότι το επιβάλουν οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες λόγω κορωνοϊού. Ως εναλλακτική λύση το δικαστήριο εγκατέστησε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Όμως στη βιντεομετάδοση είτε δεν είχαν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε οι τεχνικές διακοπές ήταν τόσο πολλές που καθιστούσαν αδύνατη μια παρακολούθηση της δίκης.


Σε περίπτωση καταδίκης ο Ασάντζ αντιμετωπίζει κάθειρξη μέχρι και 175 ετών στις ΗΠΑ. Πρόσφατα νομικοί προειδοποιούσαν σε ανοιχτή επιστολή τη βρετανική κυβέρνηση ότι τον κατηγορούμενο δεν περιμένει μια δίκαιη δίκη αν εκδοθεί. Και η σύντροφός του Στέλα Μόρις τονίζει ότι μετά από μια πιθανή καταδίκη του συντρόφου της, η αμερικανική δικαιοσύνη έχει προβλέψει ειδικές συνθήκες φυλάκισης χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. «Θέλουν να θάψουν ζωντανό τον πατέρα των παιδιών μου», είπε η σύντροφος του Ασάνζ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ