Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό.

Ο EMA συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εν λόγω εμβολίου. Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και ΒioNTech είναι το πρώτο για τον κορωνοϊό που παίρνει «πράσινο φως» για την ΕΕ. 


Ο Οργανισμός συστήνει την υπό όρους έγκριση του εμβολίου για ανθρώπους από 16 ετών και άνω. Πλέον, την οριστική έγκριση θα δώσει η Κομισιόν, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Αυτό θα γίνει έως το βράδυ, προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να παραδοθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο ΕΜΑ μόλις εξέδωσε θετική επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. Τώρα εμείς θα ενεργήσουμε γρήγορα. Αναμένω την απόφαση της Κομισιόν έως το βράδυ», έγραψε στο Τwitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ ολοκλήρωσε «την αυστηρή αξιολόγηση» του εμβολίου και κατέληξε «κατά γενική συναίνεση ότι είναι πλέον διαθέσιμα επαρκώς ισχυρά δεδομένα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, προκειμένου να συστήσει μία επίσημη υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην αγορά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη ο Οργανισμός επισημαίνει ότι μία πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να αποτρέπει τη μόλυνση από κορωνοϊό σε ανθρώπους από 16 ετών και άνω. Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά περίπου 44.000 άνθρωποι.

Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους από 16 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων άνω των 75 ετών), που δεν είχαν κανένα σημάδι προγενέστερης μόλυνσης. Η μελέτη έδειξε 95% μείωση του αριθμού των συμπτωματικών περιπτώσεων Covid-19 σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο (8 περιπτώσεις από 18.198 είχαν συμπτώματα Covid-19), σε σύγκριση με ανθρώπους που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο (162 περιπτώσεις από 18.325 είχαν συμπτώματα Covid-19). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο έδειξε 95% αποτελεσματικότητα στην κλινική δοκιμή, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Επίσης η δοκιμή έδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 95% σε μετέχοντες που διέτρεχαν κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν άσθμα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, χρόνια πνευμονοπάθεια ή δείκτη μάζα σώματος άνω του 30 k./m2.

Το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, με απόσταση τουλάχιστον 21 ημερών. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, σημειώνει ο ΕΜΑ. Περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM