Οι αρχές στην Ταϊλάνδη αναβιώνουν έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά της κριτικής της βασιλικής οικογένειας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, των τελευταίων μηνών.

 

Αρκετοί ακτιβιστές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες βάσει του νόμου, ο οποίος επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για κάθε κατηγορία.

 

Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών που υποβάλλονται τέτοιες κατηγορίες.

 

Η Ταϊλάνδη κλονίζεται από διαμαρτυρίες κυρίως φοιτητών για μήνες, με διαδηλωτές που απαιτούν αλλαγές στη μοναρχία.

 

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και απομάκρυνση του πρωθυπουργού της χώρας.

 

Την Τρίτη, ένας εξέχων ακτιβιστής φοιτητής, ο 22χρονος Parit Chiwarak, δήλωσε ότι είχε λάβει και αυτός κλήση, που τον φέρνουν μεταξύ άλλων, αντιμέτωπο με κατηγορίες που ορίζει ο νόμος lèse-majesté αλλά επέμεινε ότι δεν φοβάται.

 

«Το ταβάνι έσπασε. Τίποτα δε μπορεί να μας περιορίσει πια» έγραψε στο Twitter, μαζί με μια φωτογραφία της κλήσης, που έλαβε.

 

Τουλάχιστον έξι άλλοι βασικοί ηγέτες στις ομάδες διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Anon Nampa και της πολιτικής ακτιβίστριας Panusaya Sithijirawattanakul αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες κατηγορίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

 

Ο νόμος lèse-majesté της Ταϊλάνδης, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε προσβολή στη μοναρχία, είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

 

Η επανεισαγωγή των κατηγοριών βάσει του νόμου lèse-majesté έρχεται πριν από προγραμματισμένη διαδήλωση την Τετάρτη του Crown Property Bureau, του ιδρύματος που ελέγχει τη βασιλική περιουσία εκ μέρους της μοναρχίας, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα, Μπανγκόκ.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υπάρξει κατηγορίες βάσει του συγκεκριμένου νόμου, έπειτα από αίτημα του Βασιλιά Vajiralongkorn.

 

Ωστόσο, αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι απόρροια της ολοένα και πιο έντονης κριτικής που ασκούν οι διαδηλωτές στο πρόσωπο του βασιλιά.

 

Ο Ταϊλανδός Βασιλιάς έχει επικριθεί κυρίως επειδή τον περισσότερο χρόνο τον περνά στην Γερμανία, μακριά από την χώρα του.

 

Οι διαμαρτυρίες περιλαμβάνουν αιτήματα για τον περιορισμό των πρόσφατα διευρυμένων εξουσιών του μονάρχη ενώ αμφισβητούν την απόφαση του βασιλιά να κηρύξει τον πλούτο του Στέμματος ως προσωπική του ιδιοκτησία, καθιστώντας τον μακράν τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ταϊλάνδη.

 

Υπήρξαν επίσης ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του Βασιλιά να αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών μονάδων που εδρεύουν στην Μπανγκόκ, το οποίο σημαίνει την συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης σε βασιλικά χέρια άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη Ταϊλάνδη.

 

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 41 άτομα τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες συζητούσαν πιθανές αλλαγές στο σύνταγμα.

 

Έριξαν καπνογόνα και σακούλες με χρώμα στην αστυνομία, η οποία αντέδρασε με κανόνια νερού και δακρυγόνα.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr