Κορωνοϊός: Η Pfizer ετοιμάζει νέα εκδοχή του εμβολίου σε σκόνη που δεν θα χρειάζεται κατάψυξη

Κορωνοϊός: Η Pfizer ετοιμάζει νέα εκδοχή του εμβολίου σε σκόνη που δεν θα χρειάζεται κατάψυξη Facebook Twitter
0

Η Pfizer φέρεται ήδη να εργάζεται για μια νέα εκδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε μορφή σκόνης, που μπορεί να λύσει το ζήτημα με τη φύλαξή του σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Όπως είπε μιλώντας στο Business Insider, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αρκετά υποσχόμενα ενδιάμεσα αποτελέσματα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% παρέχοντας ανοσία σε 94 άτομα που μετείχαν στη μελέτη.

Σκεφτόμαστε μερικές εκδοχές για εμβόλια επόμενης γενιάς, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, συμπληρώνοντας ότι για τη νόσο COVID-19, «νομίζω ότι θα κυκλοφορήσουμε το επόμενο έτος ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης».

Μια έκδοση σε σκόνη δεν θα απαιτούσε την αποθήκευση σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης που αποτελεί βασικό περιορισμό του τρέχοντος υποψηφίου εμβολίου της Pfizer, το οποίο πρέπει να είναι στους - 70 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να δημιουργήσουν την υποδομή για την παροχή κατεψυγμένου εμβολίου, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτό να λειτουργήσει σε φτωχότερα κράτη του κόσμου. Και ακόμη και στις ΗΠΑ, πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι πόσο καλά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς.

Ωστόσο, το σχέδιο της εταιρείας έχει ως εξής: το εμβόλιο θα διαμοιραστεί από τα κέντρα της εταιρείας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βέλγιο και από εκεί η διανομή του θα γίνει οδικώς και αεροπορικώς, με διάφορα ενδιάμεσα στάδια ως τις κατά τόπους κλινικές, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία που θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η Pfizer έχει αναπτύξει ένα ειδικό κιβώτιο μεταφοράς στο μέγεθος μιας βαλίτσας, με ξηρό πάγο και σύστημα γεωεντοπισμού GPS. Σε κάθε «βαλίτσα» μπορούν να αποθηκευτούν έως και 5.000 δόσεις του εμβολίου στην απαραίτητη «πολική» θερμοκρασία, το πολύ για δέκα ημέρες - με την προϋπόθεση ότι το κουτί δεν ανοίγεται από το σφράγισμά του έως την παράδοση στον τελικό του προορισμό. Όλα τα κιβώτια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Τι σημαίνει η βαθιά κατάψυξη 

Αν εγκριθεί το εμβόλιο, για την παγκόσμια διανομή του δεν θα πρέπει να αφεθεί σε περιβάλλον κάτω των μείον 70 βαθμών Κελσίου πάνω από τέσσερις φορές. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «τιτάνια επιχείρηση» μεταφοράς από τα σημεία παρασκευής ως τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που πρέπει σταδιακά να εμβολιαστούν.

Τα περισσότερα εμβόλια δεν απαιτούν ούτε κατά διάνοια τόσο χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης και για αυτόν τον λόγο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η απαραίτητη υποδομή για την φύλαξη του συγκεκριμένου εμβολίου - ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και η ίδια η Pfizer αναγνωρίζει πως υπάρχουν «προκλήσεις σχετικά με την υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία» που είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη, τη διανομή και τη χορήγηση του πειραματικού εμβολίου.

Ο Βρετανός αξιωματούχος υγείας και καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ προειδοποιεί χαρακτηριστικά ότι ακόμα σε φυσιολογικές εποχής «τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και πάντα πήγαιναν στραβά», στην παρασκευή και τη μεταφορά εμβολίων. Πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που απαιτούνται θερμοκρασίες τέσσερις φορές χαμηλότερες από τις καταψύξεις των συνηθισμένων ψυγείων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ