Αλεξέι Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε, νόσησε επειδή έχει παγκρεατίτιδα λέει η Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε, νόσησε επειδή έχει παγκρεατίτιδα λέει η Ρωσία Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram
0

Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι νόσησε επειδή πάσχει από παγκρεατίτιδα, απορρίπτοντας την εκδοχή της δηλητηρίασης.

«Η τελική διάγνωση των γιατρών έγινε με βάση τις βιοχημικές και τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν επανειλημμένα και οι οποίες έδειξαν, διαταραχή μεταβολισμού (κύρια αιτία), χρόνια παγκρεατίτιδα με διαταραχή της εξωκρινούς και ενδοκρινούς λειτουργίας, έξαρση (συνακόλουθη)», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διάγνωση περί δηλητηρίασης δεν επιβεβαιώνεται, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, κύριος επικριτής του Κρεμλίνου, αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Βερολίνου στο οποίο μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε για 32 ημέρες.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωση του επικαλείται την σύζυγο του Ναβάλνι, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε αναφέρει αρχικά ότι «αιτίες της αδιαθεσίας του (Ναβάλνι) μπορεί να είναι η δίαιτα που έκανε για να χάσει βάρος». Απαντώντας σε αυτή την ανακοίνωση, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε «κατασκευασμένα» αυτά που επικαλείται το υπουργείο ότι δήλωσε η σύζυγός του. Επίσης, αναφέρει ότι δεν έπασχε από παγκρεατίτιδα.

Σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο επικεφαλής της SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας) Σεργκέι Ναρίσκιν, αναφερόμενος στην υπόθεση Ναβάλνι δεν κάνει λόγο για «παγκρεατίτιδα», ούτε για δηλητηρίαση, αλλά ισχυρίζεται ότι για τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών ο θάνατος του Ναβάλνι θα τον μετέτρεπε σε ένα «θύμα ανθρωποθυσίας» που θα το χρησιμοποιούσαν «για την αναζωογόνηση του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ρωσία».

«Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τι έχει γίνει η ρωσική νοημοσύνη», έγραψε ο Αλεξέι Ναβάλνι στο Facebook, αποκαλώντας τον Σεργκέι Ναρίσκιν «ανόητο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ