Λυών: Από τα Χανιά ο ιερέας που δέχθηκε επίθεση σε ελληνική εκκλησία - Καταδίκη από ΥΠΕΞ

Λυών: Από τα Χανιά ο ιερέας που δέχθηκε επίθεση σε ελληνική εκκλησία - Καταδίκη από ΥΠΕΞ Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση εναντίον Ορθοδόξου ιερέα, ελληνικής καταγωγής, πλησίον του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λυών της Γαλλίας. 

Σε σχετική ανακοίνωση ενημερώνει επίσης πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες γαλλικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής δέχθηκε πυρά από κυνηγετικό όπλο στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Ο ιερέας, που πυροβολήθηκε δύο φορές, «ετοιμαζόταν να κλείσει την εκκλησία του», διευκρίνισε αστυνομική πηγή, προσθέτοντας ότι η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

Ο δήμαρχος της Λυών Γκρεγκορί Ντουσέ, σε σχόλιά του στην τηλεόραση, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο δράστης πυροβόλησε τον ιερέα. Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς στη Λυών είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη, όπως μεταδίδει το Reuters. Γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως φέρει τραύματα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή μετά τον πυροβολισμό έξω από την εκκλησία, ανακοίνωσε νωρίτερα η αστυνομία. Οι τοπικές αρχές και η εισαγγελία ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια ήταν τα κίνητρα του ατόμου αυτού.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ένας ύποπτος συνελήφθη μετά τα πυρά που δέχτηκε νωρίτερα σήμερα ορθόδοξος ιερέας ελληνικής καταγωγής στη Λυών. Η πηγή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ο συλληφθείς είναι ο δράστης της επίθεσης.

Σύμφωνα με κρητικά μέσα ενημέρωσης, ο 52χρονος ιερέας έχει καταγωγή από τα Χανιά και είναι πατέρας δυο παιδιών. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως είναι Θεολόγος, ιστορικός και δίδασκε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο της Λυών, μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας. Εδώ και χρόνια διέμενε στην πόλη με την οικογένειά του. 

Στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Καταδικάζουμε αυτήν τη νέα φρικτή πράξη στη Λιόν» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «όλες οι σκέψεις μας είναι στον ιερέα που είναι μεταξύ ζωής και θανάτου. Στην Ευρώπη, η ελευθερία της συνείδησης είναι δεδομένη για όλους και πρέπει να γίνεται σεβαστή, η βία είναι απαράδεκτη και καταδικάσιμη».

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μια θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ekriti.gr

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM