Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό των 8 λιρών ανά δολάριο

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό των 8 λιρών ανά δολάριο Facebook Twitter
0

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο, εν μέσω ανησυχίας για την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η ένταση της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναστάτωσαν τους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε περισσότερο από 1% έως το επίπεδο των 8,0515 λιρών ανά δολάριο από τις 7,9650 λίρες που είχε διαμορφωθεί η ισοτιμία του στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ενώ έχει χάσει το 26% της αξίας του φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η λίρα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέρα από τις 9,5 λίρες ανά ευρώ.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Ωστόσο, άφησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 10,25% την περασμένη Πέμπτη, ενώ αύξησε ένα επιτόκιο παροχής ρευστότητας στο 14,75%, δηλώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών μετά τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό των πληθωριστικών κινδύνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM