Mποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων λόγω σκίτσων - Κάλεσμα με χάσταγκ στα αραβικά

Mποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων λόγω σκίτσων - Κάλεσμα με χάσταγκ στα αραβικά Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Απειλές για εμπορικό μποϊκοτάζ σε αραβικές χώρες αντιμετωπίζει η Γαλλία, μετά την ευρεία προβολή γελοιογραφιών του Σαρλί Εμπντό σε δημόσια κτίρια. Κατάρ και Κουβέϊτ έκαναν την αρχή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε επισημάνει, την Παρασκευή στη Σορβόνη, ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αντιδράσεων από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, με στόχο το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.


Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.

Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi προχώρησαν ήδη στην πράξη, αποσύροντας τα γαλλικά προϊόντα, ενώ δεν έδωσαν απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο.

Επίσης, το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική εβδομάδα. Στο Κουβέϊτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις, στο AFP, του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί.


Επίσης ο Μωχάμεντ Αλ Μοταϊρί, επικεφαλής του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτορείων στη χώρα, δήλωσε ότι 430 πρακτορεία ανέστειλαν τις κρατήσεις και τις πτήσεις τους προς τη Γαλλία.


Κριτική και από την Ιορδανία

Στην Ιορδανία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», κάλεσε τους πολίτες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει «τη συνεχιζόμενη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και "κάθε παραπλανητική και ενέχουσα δυσμενή διάκριση απόπειρα να συνδεθεί το Ισλάμ με την τρομοκρατία".


Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον στο Παρίσι, οι εκκλήσεις για εμπορικό μποϊκοτάζ συνιστούν μια οργανωμένη ισλαμική εκστρατεία διόλου τυχαία, αλλά υποκινούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM