Σάλος στη Γερμανία: Θανάτωση προσφύγων με αέριο προτείνει στέλεχος του AfD

Σάλος στη Γερμανία: Θανάτωση προσφύγων με αέριο προτείνει στέλεχος του AfD Facebook Twitter
EPA
0

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Γερμανία τα λεγόμενα στελέχους του ακροδεξιού κόμματος AfD, που μίλησε για θανάτωση προσφύγων και μεταναστών «με αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

Η εκπομπή με τη σοκαριστική τοποθέτηση του στελέχους του AfD θα προβληθεί απόψε, από το τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben, αλλά ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ProSieben, οι δηλώσεις έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν το στέλεχος του AfD συναντήθηκε με τη YouTuber Λίζα Λιτσέντσια σε μπαρ του Βερολίνου. Η υποτιθέμενη εμπιστευτική συνομιλία τους ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε από τους δημοσιογράφους του σταθμού.

Σύμφωνα με τη Zeit, το στέλεχος αυτό είναι ο Κρίστιν Λουτ, ο πρώην εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος, που καρατομήθηκε από αυτή τη θέση τον Απρίλιο, επειδή είχε αυτοπροσδιοριστεί ως φασίστας. Το AfD, μετά τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ, τον απέπεμψε, σύμφωνα με τη Zeit.

Στη συνομιλία του που καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ, το στέλεχος του AfD συζητά ανοιχτά για το πώς το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους πολίτες με το να προκαλεί την επιδείνωση της κατάστασης στη Γερμανία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, «Όσο χειροτερεύει η κατάσταση στη Γερμανία, τόσο καλύτερο για το AfD. Αυτό είναι χάλια, φυσικά, και για τα παιδιά μας. (...) Αλλά αυτό πιθανότατα θα μας δυναμώσει», φέρεται να λέει.

Μάλιστα, αναφέρει επίσης ότι στο AfD γίνονται σκέψεις για μια «τακτική» η οποία να προκαλέσει μια τόσο αρνητική εξέλιξη. «Δύσκολο, πολύ δύσκολο», αλλά είχε συζητηθεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, τον έναν από τους δύο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD και επίτιμο πρόεδρο του κόμματος.

Το στέλεχος του AfD, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, δεν σκέφτεται μόνο την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο αυτό, αλλά αποκαλύπτει τις φασιστικές ιδέες του. Όταν η Λίζα Λιτσέντσια τον ρωτά θα συνέφερε «να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες», η απάντησή του είναι: «Ναι, διότι τότε το AfD θα τα πάει καλύτερα. Σε τελευταία ανάλυση μπορούμε μετά να τους σκοτώσουμε όλους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ή να τους θανατώσουμε με αέριο, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μου είναι αδιάφορο!».

Η προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ ήδη προκάλεσε αντιδράσεις. H αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Kάτια Μαστ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του στελέχους του AfD «αποκρουστικές, απάνθρωπες και ανοιχτά εξτρεμιστικά ακροδεξιές».

«Αηδιαστικές», τις χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Χριστιανοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας Πάτρικ Σνίντερ. «Ο πρώην εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD αναζητά τρόπους για να επιδεινωθεί η κατάσταση στην Γερμανία και δεν τον τρομάζει ούτε η άσκηση βίας. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του προέδρου Αλεξάντερ Γκάουλαντ;», έγραψε Twitter. Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας έθεσε το ερώτημα: «Πόσο πολύ θα πρέπει να μισείς τη χώρα σου για να πεις κάτι τέτοιο;».

Το AfD απέπεμψε τον Κρίστιαν Λουτ, μετά τη δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων. «Τα σχόλια που αποδίδονται στον Κρίστιαν Λουτ είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν ασύμβατα με τους στόχους και τις πολιτικές του AfD», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο ένας από τους δύο επικεφαλής του κόμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ισχυρισμοί και μόνο ότι ο ίδιος προσυπέγραψε τα λεγόμενα του Λουτ είναι «απολύτως παράδοξοι και εντελώς φανταστικοί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Deutschlandfunk, DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM