Οι Φιλιππινέζοι υπερήφανα αποκαλούν τους ορυζώνες του Μπανάουε "Το 8ο θαύμα του κόσμου" και οι Ισπανοί τις θεωρούσαν ως βήματα για τον παράδεισο: Είμαστε σε καλλιέργειες ρυζιού στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές είναι το χωριό Μπατάντ, όπου οι ορυζώνες απλώνονται αμφιθεατρικά γύρω από την πόλη. Δημιουργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια από την ορεσίβια φυλή Ιφουγκάο. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής του ρυζιού μεταφέρονται από τη μια γενιά στην επόμενη.

"Κάθε μέρα έχουμε την ίδια ρουτίνα. Πριν φύγουμε για την δουλειά από τα χωράφια, πρέπει να προετοιμάσουμε το ρύζι, να το ζυγίσουμε, έτσι ώστε το απόγευμα, όταν επιστρέφουμε σπίτι, το ρύζι να είναι έτοιμο να μαγειρευτεί για το δείπνο", λένε η Ροζαλία και η Τέσι, που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στο Μπατάντ. Η καθεμιά τους έχει από επτά παιδιά, που τις βοηθούν με την καθημερινή εργασία. Έμαθαν από μικρή ηλικία ότι τα καθήκοντα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι αυστηρά ξεχωριστά. Όπως εξηγούν, "η δουλειά είναι διαφορετική για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι αυτές που ετοιμάζουν και καθαρίζουν τις καλλιέργειες και τα τοιχώματα των ορυζώνων. Επίσης, εμείς φυτεύουμε τα δέντρα. Οι άνδρες είναι εκείνοι που επισκευάζουν τους πέτρινους τοίχους και οργώνουν το έδαφος, ώστε να είναι έτοιμο για καλλιέργεια".

Η δουλειά είναι σκληρή, για αυτό και ορισμένοι νέοι δοκιμάζουν την τύχη τους στην ενδοχώρα. Οι κάτοικοι εδώ ελπίζουν ότι η κληρονομιά τους θα συνεχίσει να υφίσταται. "Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτές τις καλλιέργειες ρυζιού, αντιθέτως, έχουμε ανάγκη να τις διατηρήσουμε, καθώς αυτοί οι ορυζώνες έχουν συναισθηματική αξία για εμάς", λέει ένας κάτοικος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr