Oruc Reis: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό πλοίο - Παραμένει πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Oruc Reis: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό πλοίο - Παραμένει πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα Facebook Twitter
Oruc Reis: Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό πλοίο - Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
0

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε για μία ακόμα φορά πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα δε, σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες απειλές προειδοποιώντας πως «αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιτίθεται κατά του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα ανταποδώσει».

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία θα απαντήσει με πολλαπλάσιο τρόπο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου. Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με τον Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις Τσαβούσογλου. «Να μην προκαλεί η Ελλάδα το Oruc Reis, διαφορετικά θα πάρει απάντηση» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο περιθώριο της τουρκικής προκλητικότητας, νωρίτερα σήμερα στο όνομα του Oruc Reis, Τούρκοι χάκερς «έριξαν» την ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με το μήνυμα που άφησε η ομάδα «Turkish Defacer RootAyyildiz», η επίθεση στο υπουργείο Εργασίας έγινε λόγω του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, Oruc Reis.

«Κάθε επίθεση που κάνετε στο Oruc Reis, θα έχετε μια απάντηση στο ίντερνετ» γράφουν οι χάκερς.

Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, όχι μόνο είχε ποντίσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά διεξήγαγε κανονικά έρευνες τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με όσα εκτιμά η Αθήνα.

«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει έκνομων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου», έγραφε ο Κώστας Ιορδανίδης, διπλωματικός συντάκτης και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

«Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών», προσθέτει ο κ. Ιορδανίδης, παλιός υπότροφος του ΝΑΤΟ, που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό».

Ελληνικές αρχές εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες πως το Oruc Reis δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έρευνες λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ