Βηρυτός: Το εύφλεκτο υλικό είχε κατασχεθεί από πλοίο Ρώσου κατοίκου Κύπρου - Τι ερευνούν οι αρχές

Βηρυτός: Το εύφλεκτο υλικό είχε κατασχεθεί από πλοίο Ρώσου κατοίκου Κύπρου - Τι ερευνούν οι αρχές Facebook Twitter
Βηρυτός: Πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου κατοίκου Κύπρου μετέφερε το εύφλεκτο υλικό στο λιμάνι (GETTY IMAGES)
0

Με Ρώσο που ζει στην Κύπρο συνδέονται οι τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που φέρονται να προκάλεσαν χθες τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, όπως αναφέρουν τα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.

Οι σχεδόν 3.000 τόνοι ενός εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού που προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό προήλθε από ένα πλοίο που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία, ανέφεραν η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediazona και οι The Moscow Times, επικαλούμενες την τηλεόραση του Λιβάνου και μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δήλωσε την Τρίτη ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί εδώ και χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, ανατινάχτηκαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 άτομα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η ακριβής αιτία της ανάφλεξης ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφής, όπως είπε.

Οι λιβανικές αρχές το 2014 κατάσχεσαν τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου από ένα πλοίο με σημαία Μολδαβίας  που ονομάζεται Rhosus, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι LBCI, επικαλούμενη πηγές σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας.

Το Rhosus ανήκει στον Igor Grechushkin, Ρώσο υπήκοο και κάτοικο της Κύπρου, ανέφερε η Mediazona, σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Οκτώ Ουκρανοί και ένας Ρώσος αποτελούσαν το πλήρωμα. Με τη βοήθεια ενός Ουκρανού προξένου, πέντε Ουκρανοί επαναπατρίστηκαν, αφήνοντας τέσσερα μέλη του πληρώματος να φροντίσουν το πλοίο.

Ο Igor Grechushkin φέρεται να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου, ενώ ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ρώσος είναι ιδιοκτήτης μεγάλης περιουσίας στην Κύπρο, χωρίς να επιβεβαιώνεται η κυπριακή του υπηκοότητα.

Το πλοίο ταξίδευε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη το 2013 όταν παρουσίασε δυσλειτουργία και έκανε μια στάση στη Βηρυτό. Σε έλεγχο που έγινε, απαγορεύτηκε ο απόπλους.

Λίγο αργότερα, ο Ρώσος ιδιοκτήτης φέρεται να κήρυξε πτώχευση και «εγκατέλειψε» το πλοίο στη Βηρυτό με τους τέσσερις Ουκρανούς διακόπτοντας τη τροφοδοσία τους.

Τον Ρώσο φαίνεται πως αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε Λίβανο και Κύπρο, στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ η δήλωση του Λιβανέζου πρωθυπουργού για ευθύνες με αναφορά στο 2014, ξεκαθαρίζουν το τοπίο της στοχοποίησης.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα και εξαφανίστηκε. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει.

Το εύφλεκτο υλικό είχε αποθηκευτεί από τότε στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο ιστότοπος MarineTraffic κατέγραψε τελευταία την τοποθεσία του Rhosus κοντά στην αποθήκη 12 το 2014.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως ως γεωργικό λίπασμα και έχει προκαλέσει πολλές βιομηχανικές εκρήξεις.

Με πληροφορίες του Mediazona/TheMoscowTimes/Philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ