Πώς μία υπόθεση βιασμού οδήγησε στην δικαστική απόφαση ότι η μισή Οκλαχόμα ανήκει πλέον στους ιθαγενείς

Πώς μία υπόθεση βιασμού οδήγησε στην δικαστική απόφαση ότι η μισή Οκλαχόμα ανήκει πλέον στους ιθαγενείς Facebook Twitter
Πώς μία υπόθεση βιασμού οδήγησε στην δικαστική απόφαση ότι η μισή Οκλαχόμα ανήκει πλέον στους ιθαγενείς
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι περίπου η μισή έκταση της Οκλαχόμα ανήκει σε ιθαγενείς Αμερικανούς.

Η απόφαση ορόσημο πάρθηκε χθες με τους δικαστές να αποφασίζουν με ψήφους 5 υπέρ, 4 κατά, ότι το ανατολικό κομμάτι της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της, της Τάλσα, πρέπει να αναγνωριστεί ως μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών,

Την υπόθεση έφερε στα δικαστήρια ο ιθαγενής Jimcy McGirt, ο οποίος καταδικάστηκε το 1997 για τον βιασμό ενός κοριτσιού.

Ο McGirt επικαλέστηκε την ιστορική διεκδίκηση της φυλής των Muscogee (Creek) στο έδαφος όπου συνέβη η επίθεση.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Πέμπτης, του McGirt κατά της Οκλαχόμα θεωρείται ως μια από τις πιο ουσιώδεις υποθέσεις για τους ιθαγενείς Αμερικανούς ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Η απόφαση σημαίνει ότι ορισμένα μέλη της φυλής που κρίνονται ένοχα σε κρατικά δικαστήρια για αδικήματα που διαπράχθηκαν στην εν λόγω γη μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Μόνο οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα έχουν την εξουσία να διώκουν ποινικά ιθαγενείς Αμερικανούς που κατηγορούνται για εγκλήματα στην περιοχή.

Τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Ο συντηρητικός δικαστής Neil Gorsuch, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συντάχθηκε με τους τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές και ψήφισε υπέρ της παραχώρησης της γης. Αναφέρθηκε δε και στην βίαιη μετεγκατάσταση των ιθαγενών Αμερικανών του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Creek Nation, στην Οκλαχόμα.

Η υπόθεση του βιασμού

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε την ποινή φυλάκισης του McGirt. Ωστόσο, η υπόθεσή του μπορεί να μεταφέρθει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο McGirt, 71 ετών σήμερα καταδικάστηκε το 1997 στο Wagoner County για βιασμό ενός κοριτσιού τεσσάρων ετών.

Ο ίδιος δεν αμφισβήτησε την ενοχή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά υποστήριξε ότι μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές θα έπρεπε να είχαν το δικαίωμα να του ασκήσουν δίωξη.

Ο Ανώτατος δικαστής John Roberts σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως θα αποσταθεροποιήσει τα δικαστήρια του κράτους.

«Η ικανότητα του κράτους να διώκει σοβαρά εγκλήματα θα παρεμποδιστεί και θα μπορούσαν να απορριφθούν πάμπολλες προηγούμενες καταδίκες. Η απόφαση σήμερα δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη εξουσία του κράτους σε κάθε τομέα που αγγίζει τις υποθέσεις ιθαγενών, που κυμαίνονται από την καθημερινότητα και την φορολόγηση έως την οικογενειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία».

Παράλληλα, έκθεση από τα αρχεία του περιοδικού The Atlantic του Oklahoma Department of Corrections διαπίστωσε ότι 1.887 ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν στη φυλακή από τα τέλη του περασμένου έτους για αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός των ορίων της φυλετικής επικράτειας.

Ωστόσο, λιγότερες από μία στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια νέα ομοσπονδιακή δίκη, σύμφωνα με την έρευνα.

Σε μια κοινή δήλωση, οι Πέντε Φυλές της Οκλαχόμα - Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Seminole και Muscogee Nation, χαιρέτισαν την απόφαση ενώ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για να συμφωνήσουν κοινή δικαιοδοσία επί της γης.

«Τα έθνη και το κράτος έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινής δικαιοδοσίας που θα διαφυλάξει τα κυρίαρχα συμφέροντα και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιβεβαιώνει τις δικαιοδοτικές αρχές, διαδικασίες, νόμους και κανονισμούς που υποστηρίζουν τη δημόσια ασφάλεια, την οικονομία μας και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας» ανέφερε η δήλωση.

Mε πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ