Οι ΗΠΑ «σίγουρα εξετάζουν» την απαγόρευση των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

 

«Δεν θέλω να πω κάτι πριν από τον πρόεδρο [Ντόναλντ Τραμπ] αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», σημείωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη στο δίκτυο Fox News.

 

Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών από το TikTok, λέγοντας ότι ανησυχούν λόγω των κινεζικών νόμων που αξιώνουν από τις εγχώριες εταιρείες «να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται στις έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών που ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

 

Αναστολή λειτουργίας του TikTok στο Χονγκ Κονγκ

 

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορούν προσεχώς να χρησιμοποιήσουν πλέον το TikTok λόγω του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έθεσε πρόσφατα σε ισχύ η Κίνα στην πρώην βρετανική αποικία, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η εταιρεία.

 

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εφαρμογή του TikTok στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Η πλήρης διακοπή της θα χρειαστεί μερικές μέρες, σύμφωνα με τον TikTok. Ο ιστότοπος οφείλει να επικοινωνήσει πρώτα με τους χρήστες του και τους διαφημιζόμενους.

 

Το Facebook, η Google και το Twitter επιβεβαίωσαν χθες από την πλευρά τους ότι δεν θα ανταποκρίνονται πλέον σε αιτήματα για πληροφορίες για τους χρήστες τους που θα προέρχονται από την κυβέρνηση και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ από σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

 

Οι τέσσερις παγκόσμιες πλατφόρμες γνωστοποίησαν ότι οι ομάδες τους εξετάζουν λεπτομερώς τον νέο πολύ αμφιλεγόμενο νόμο που θεσπίστηκε για το Χονγκ Κονγκ.

 

Διαψεύδει το TikTok την κοινοποίηση δεδομένων

 

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον όμιλο ByteDance που έχει την έδρα του στην Κίνα, είναι μια εφαρμογή για σύντομα βίντεο, ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ νέων.

 

Η εφαρμογή είχε 800 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο παγκοσμίως, σύμφωνα με την DataReportal.

 

Η πλατφόρμα υποχρεώθηκε συχνά να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου η μητρική της εταιρεία κατέχει παρόμοια εφαρμογή υπό άλλη ονομασία. Το TikTok εξακολουθεί να αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και βεβαιώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αποδεχθεί τέτοια αιτήματα.

 

Πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ινδία μαζί με άλλες 58 κινεζικές εφαρμογές έπειτα από μεθοριακή σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters