Τουρκία προς ΗΠΑ: Κωμικοτραγικά αυτά που λέτε για την Αγία Σοφία, ασχοληθείτε με τα δικά σας θέματα

Τουρκία προς ΗΠΑ: Κωμικοτραγικά αυτά που λέτε για την Αγία Σοφία, ασχοληθείτε με τα δικά σας θέματα Facebook Twitter
0

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε τα όσα ανέφερε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «κωμικοτραγική» προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε πως η απόφαση για την Αγία Σοφία αποτελούν εσωτερικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά καμία άλλη χώρα.

Στην ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο σημειώνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκφράζουν- δημόσια και ιδιωτικά- την άποψη ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά τρόπου που σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της.

«Η Αγία Σοφία και το Καριγιέ (Μονή της Χώρας) είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και κάθε σχετική απόφαση είναι ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή πρόκειται, δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών», τόνισε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την οποία ανέφερε ότι είναι γραμμένη σε γλώσσα που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα.

«Είμαστε έκπληκτοι με τα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση για την Αγία Σοφία και το Καριγιέ», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μη μουσουλμάνων πολιτών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «κωμικοτραγική προσπάθεια των ΗΠΑ να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη», σε μια περίοδο που- συμπλήρωσε- στις ΗΠΑ υπάρχει πρόβλημα ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού και ρατσισμού.

«Απορρίπτουμε όλες τις ανακολουθίες στην έκθεση και τις εσκεμμένα αβάσιμες δηλώσεις και καλούμε τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ακόμη ο Ακσόι.

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μάθημα»

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πάρει την τελική απόφαση σε ό,τι έχει να κάνει με την Αγία Σοφία. Τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα έχει αρχίσει ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο να ανοίξει και ως τζαμί η Αγία Σοφία, που είναι χαρακτηρισμένη ως μουσείο. 

«Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που θα κάνουν μάθημα στον κόσμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς τέμενος στην πρωτεύουσα της και έχει τιμωρήσει τις θρησκευτικές μειονοτικές αρχές στη δυτική Θράκη για την προσευχή της Παρασκευής», είπε στο NTV.

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώνοντας ότι αυτή δεν αφορά την ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. «Η συμφωνία αποδεικνύει την εγκυρότητα του επιχειρήματος της Τουρκίας για τέτοιες συμφωνίες», είπε.

«Αυτή η συμφωνία είναι ουσιαστικά πολύ σημαντική από την άποψη της αντίληψης για τα δεδομένα. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βραχονησίδες να αντιμετωπίζονται όπως η ηπειρωτική χώρα», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από Hurriyet, Daily Sabah

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ