Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί

Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί Facebook Twitter
Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί
0

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να συνέλθει το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας για να λάβει την απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Αν και με προεδρικό διάταγμα ήδη από το 1932 η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο, και παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, το ζήτημα αν θα ξαναγίνει τζαμί, είχε κλείσει οριστικά και δια της νομικής οδού, το  θέμα ανοίγει εκ νέου.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, η εφημερίδα «Hurriet» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εξεταστεί από κάθε άποψη το ζήτημα ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Την απόφαση θα εξετάσει στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, κατώτερο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που είχε λάβει την απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2018, επαναφέροντας το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934) αναφέρει ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση.

Ωστόσο, δεν αποτελεί δεσμευτική γνωμοδότηση για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι' αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει πως η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο.

Αλλά όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί.

Η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μεχμέτ τον Κατακτητή το 1453.

Το 1935, μετατράπηκε σε μουσείο από τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο των κοσμικών του μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Οι συντηρητικοί ζητούν εδώ και πολύ καιρό να μετατραπεί ξανά η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, μια κίνηση που ο Έρντογαν υπαινίσσεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες του ethnos/hurriyetdailynews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM