Είναι ασφαλές πλέον να πάει κανείς σε πισίνα, παραλία ή πάρκο; Ένας Αμερικανός γιατρός εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε καθώς τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού χαλαρώνουν.

 

«Η απόφαση για το αν θα πάει κάποιος σε παραλία, πισίνα ή πάρκο ήταν προηγουμένως αρκετά απλή - τώρα, όχι. Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα γεγονότα που πραγματικά γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί ασυμπτωματικά και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων του ιού στα οποία εκτίθεται κάποιος καθορίζει και τον κίνδυνο μετάδοσης.

 

Επίσης, τουλάχιστον μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν σε εσωτερικούς χώρους. Τώρα που σχεδόν όλες οι χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ιός είναι ακόμα εκεί έξω. Ο κίνδυνος μόλυνσης όταν περνάμε δίπλα από κάποιον που κινείται δεν είναι τρομερά υψηλός και είναι ακόμη χαμηλότερος όταν βρισκόμαστε σε απόσταση. 

 

EPA
EPA

 

Αξίζει να χωρίσετε την δραστηριότητά σας σε βασικά βήματα.


Πώς θα φτάσεις εκεί; Οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούν να είναι υψηλού κινδύνου. Και, εάν οδηγείτε, θυμηθείτε ότι ίσως χρειαστεί να σταματήσετε για να χρησιμοποιήσετε κάποια τουαλέτα, όπου πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Εάν ταξιδεύετε για μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, να έχετε το δικό σας φαγητό και νερό, καθώς και ένα σετ υγιεινής που περιέχει μαντηλάκια, χαρτοπετσέτες, σαπούνι ταξιδιού και απολυμαντικά.

 

 


Τι θα χρειαστεί ενώ βρίσκομαι εκεί; Σκεφτείτε την ανάγκη για μπάνιο, φαγητό και νερό, και την ανάγκη να πλύνετε τα χέρια σας διατηρώντας πάντα αποστάσεις από άλλους και μη αγγίζοντας πράγματα. Τα μπάνια και τα αποδυτήρια είναι γεμάτα επιφάνειες υψηλού κινδύνου καθώς τα στοιχεία δείχνουν την επιμονή του ιού στις επιφάνειες. Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τέτοιους χώρους ως χώρους υψηλού κινδύνου.

 

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, θυμηθείτε τα βασικά:


• Διατηρήστε απόσταση 
• Πλύνετε και απολυμάνετε τα χέρια σας συχνά - και σίγουρα αφού αγγίξετε οποιαδήποτε κοινή επιφάνεια.
• Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας.
• Φορέστε μάσκα.
• Εάν είστε σε ένα πάρκο, περπατήσετε ελευθέρα αλλά αφήστε χώρο για να περάσουν οι άλλοι σε ασφαλή απόσταση.
• Σκεφτείτε να πάτε κάπου σε ώρες εκτός αιχμής και σε λιγότερο δημοφιλείς τοποθεσίες.
• Εάν πηγαίνετε στην παραλία, πρέπει να φοράτε μάσκα. Και κρατήστε απόσταση.
• Εάν πηγαίνετε στην πισίνα, θυμηθείτε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης του ιού μέσω του νερού, σύμφωνα με τις συστάσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι απαιτούν αποστάσεις, μάσκες και άλλες συνήθεις προφυλάξεις.


Ο επιπολασμός του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή που βρίσκεστε έχουν σημασία. Επίσης, η διαθεσιμότητα των εξετάσεων και των νοσοκομειακών δομών στην περιοχή σας είναι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη επίσης τους κανονισμούς και τους νόμους στην περιοχή που είστε, κατανοώντας ότι ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία».