Έριξαν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με τη Βίβλο σε εκκλησία

Έριξαν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με τη Βίβλο σε εκκλησία Facebook Twitter
EPA
0

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε «σύμμαχος των ειρηνικών διαδηλωτών», οι αρχές έριχναν απρόκλητα δακρυγόνα σε ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου αμέσως μετά ο πρόεδρος να ποζάρει ανενόχλητος μπροστά από εκκλησία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σύντομες δηλώσεις στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου- απειλώντας να στείλει τον στρατό για την αντιμετώπιση των σφοδρών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Tην ίδια ώρα ξαφνικά και άνευ πρόκλησης, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, για να διαλύσουν πλήθος διαδηλωτών έξω από τις πύλες του Λευκού Οίκου.

Οι πολίτες έτρεχαν και έπεφταν, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο και υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους. «Ο Ντοναλντ Τραμπ μόλις έριξε δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές για μια φωτογράφιση», έγραψε στο Twitter η Καμάλα Χάρις, γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια.

 

Με αυτές τις κινήσεις, οι αρχές επέτρεψαν στον Ντόναλντ Τραμπ να διασχίσει αμέσως μετά τον δρόμο και να επισκεφθεί την εκκλησία St John, που από το 1816 είναι η «εκκλησία των προέδρων». Στο υπόγειό της είχε ξεσπάσει φωτιά, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής.

Ο Τραμπ πόζαρε για τις κάμερες, κρατώντας μια βίβλο, ενώ μαζί του ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Άμυνας, Γουίλιαμ Μπαρ και Μαρκ Έσπερ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

 

«Πρόεδρος του νόμου και της τάξης»

«Είμαι ο πρόεδρος του νόμου και της τάξης», είπε στις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας» τις ταραχές στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Κινητοποιώ όλες τις διαθέσιμες ομοσπονδιακές δυνάμεις, πολιτικές και στρατιωτικές, για να σταματήσουν οι ταραχές και λεηλασίες, να τερματιστούν οι καταστροφές και οι εμπρησμοί και να προστατευτούν τα δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ορκίστηκε να καταστείλει τους «επαγγελματίες αναρχικούς, πλιατσικολόγους, εγκληματίες, την antifa και άλλους».

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με κυβερνήτες και τους κάλεσε να γίνουν πιο σκληροί διαφορετικά «θα μοιάζουν με ένα μάτσο ηλίθιους» και απείλησε να στείλει τον στρατό, ενάντια στις επιθυμίες τους.

«Συνέστησα ισχυρά σε κάθε κυβερνήτη να αναπτύξει την εθνοφρουρά σε επαρκείς αριθμούς για να κυριαρχούν στους δρόμους. Αν κάποια πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να αναλάβει δράσεις που είναι απαραίτητες για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών τους, τότε θα αναπτύξω τον αμερικανικό στρατό και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα», δήλωσε ο Τραμπ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών και αστυνομικών στην Ουάσινγκτον για να σταματήσουν τις ταραχές, λεηλασίες, βανδαλισμούς και επιθέσεις».

«Λόγια δικτάτορα»

Τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών. «Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.

«Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, τονίζοντας ότι ο Τραμπ ευθύνεται προσωπικά για τη χρήση δακρυγόνων πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου. «Χρησιμοποίησε τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο. Ντροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος μόλις κήρυξε πόλεμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην 1η τροπολογία (του Συντάγματος). Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής στην ιστορία μας», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Γιάρμουθ, που εκλέγεται στην πολιτεία Κεντάκι.

«Η φασιστική ομιλία που μόλις έκανε ο Τραμπ έφθασε στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον των Αμερικανών», έκρινε μέσω Twitter ο Ρον Ουάιντεν, άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Όρεγκον.

«Ο πρόεδρος δεν είναι δικτάτορας και δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό σε αμερικανικές πολιτείες», τόνισε η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς. «Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν θα διστάσουμε να πάμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN, ΑΠΕ/ dpa

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM