Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας

Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Βενεζουέλα κίνησε τις νομικές διαδικασίες εναντίον της κεντρικής τράπεζα της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να απελευθερώσει χρυσό αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που κρατά η Bank of Enland, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα. Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θέλει να πουλήσει η τράπεζα μέρος των αποθεμάτων χρυσού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η Βενεζουέλα ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να σταλούν τα χρήματα απευθείας στον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, προτείνει τα χρήματα από την πώληση του χρυσού να μεταφερθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, που θα διαχειριστεί τους πόρους για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και τροφίμων.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Βενεζουέλα σε δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Μαΐου, ζητά να γίνει η μεταφορά των χρημάτων ως «ζήτημα επείγουσας ανάγκης». «Με ζωές να κινδυνεύουν, τώρα δεν είναι η ώρα να κερδίσουμε πολιτικούς πόντους», δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Από το 2018, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει καθυστερήσει τη στείλει τους 31 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας που φυλάσσει, στον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Στη Βενεζουέλα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 618 κρούσματα του κορωνοϊού και 10 θάνατοι, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εξάπλωση του ιού. Η πώληση του χρυσού είναι μία από τις ελάχιστες επιλογές που έχει η κυβέρνηση Μαδούρο για συγκέντρωση χρημάτων, εξαιτίας των κυρώσεων. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον κορωνοϊό, έχει πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ