Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown στη Μανίλα πέρα από τις 11 εβδομάδες

Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown στη Μανίλα πέρα από τις 11 εβδομάδες Facebook Twitter
Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown και μετά τις 11 εβδομάδες (EPA)
0

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την επέκταση των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ξεπερνώντας το διάστημα των 11 εβδομάδων.

Πρόκειται για μία από τις αυστηρότερες και μεγαλύτερες χρονικά καραντίνες, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση των κρουσμάτων του ιού.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως η χρονική επέκταση τίθεται σε ισχύ σε «ορισμένες περιοχές» και ο εκπρόσωπός του Χάρι Ρουκ επιβεβαίωσε ότι αυτό θα συμβεί στις μεγαλύτερες πόλεις, τη Μανίλα και το Κεμπού.

Αυτό σημαίνει ότι η Μανίλα, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των μολύνσεων της χώρας και το 72% των θανάτων, θα είναι σε κατάσταση καραντίνας για 11 εβδομάδες ή 80 ημέρες περισσότερο από την καραντίνα των 76 ημερών που είχε επιβληθεί στην κινεζική πόλη Γουχάν, το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού.

«Τα έκτακτα μέτρα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα κρούσματα του COVID, αλλά επηρέασε επίσης την οικονομία», δήλωσε ο Ρουκ στην καθιερωμένη ενημέρωση.

«Οι κυβερνητικοί πόροι είναι περιορισμένοι, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση του COVID. Στο μέλλον, το αποτέλεσμα θα είναι πιο επιβλαβές από τα αποτελέσματα του COVID, εάν δεν υπάρξουν οικονομικές παρεμβάσεις».

Οι περιορισμοί θα μειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλότερου κινδύνου και  στην πρωτεύουσα θα επιτραπούν ορισμένες βασικές οικονομικές δραστηριότητες, πρόσθεσε ο Ρουκ, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης μιας οικονομίας που κινείται προς την ύφεση λόγω της απότομης πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης, βασικός μοχλός της οικονομίας.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερα από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 726 θανάτους, αλλά έχουν ελεγχθεί μόνο 158.000 άτομα μέχρι τώρα, πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, καθιστώντας δύσκολο να γίνει μία σαφής εκτίμηση της πλήρους επέκτασης της εξάπλωσης.

Ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει το κοινό για εφησυχασμό και δήλωσε πως η χρήση μάσκας είναι «απαραίτητη».

«Θυμηθείτε ότι η χαλάρωση των περιορισμών, δεν σημαίνει ότι το COVID δεν είναι πια», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα εξάπλωσης».

Κρατώντας μία ιδιαίτερα σκληρή στάση, είχε ζητήσει ακόμα και να πυροβολείται όποιος παραβιάζει την καραντίνα. 

«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Το lockdown στη Μανίλα έχει υποχρεώσει από τα μέσα Μαρτίου σε καραντίνα στο σπίτι, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, περιορισμούς στις μεταφορές, απαγόρευση μετανάστευσης και άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός στη μετακίνηση των εργαζομένων σε βασικούς τομείς. Παράλληλα, μόλις ένας ενήλικας ανά νοικοκυριό μπορεί να βγαίνει για ψώνια σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή κλινικές.

Οι Φιλιππίνες ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς την Κίνα, αφού τρεις Κινέζοι επισκέπτες βρέθηκαν θετικοί. Ήταν η τρίτη χώρα μετά την Κίνα και την Ιταλία που επέβαλε καραντίνα στο σπίτι, παρόλο που είχε μόνο μέρος των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ