Πούτιν: Ενωμένοι είμαστε ανίκητοι- Ο κορωνοϊός του χάλασε τα σχέδια εορτασμού για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου

Πούτιν: Ενωμένοι είμαστε ανίκητοι- Ο κορωνοϊός του χάλασε τα σχέδια εορτασμού για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Facebook Twitter
0

Η Ρωσία είναι ανίκητη όταν είναι ενωμένη, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ομιλία του για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κορωνοϊός χάλασε τα σχέδια του Ρώσου προέδρου για την επέτειο, καθώς ματαιώθηκε η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση των 15.000 στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Πούτιν δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στον κορωνοϊό κατά την ομιλία του, παρότι η Ρωσία είναι η πέμπτη χώρα σε κρούσματα, σε όλο τον κόσμο. Φάνηκε να αναφέρεται στην επιδημία όμως όταν είπε: «Οι βετεράνοι μας πολέμησαν για τη ζωή ενάντια στον θάνατο, η αλληλεγγύη τους και η αποφασιστικότητά τους θα παραμείνουν για πάντα παραδείγματα για εμάς».

Αντί για τη μεγάλη παρέλαση παρουσία ηγετών από όλον τον κόσμο, που σχεδίαζε ο Πούτιν, τελικά ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη και μίλησε σε μια άδεια Κόκκινη Πλατεία. Στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα, το μόνο που θύμισε παλιότερες επετείους, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει σε 47 πόλεις της χώρας.

 

Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά η Ρωσία καταγράφει πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν άλλα 10.817 και πλέον ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 198.676. Στη χώρα έχουν πεθάνει 1.827 άνθρωποι από τον ιό, οι 104 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη διεξαγωγή πολλών διαγνωστικών τεστ. Έως τώρα, έχουν γίνει 5,2 εκατομμύρια. Χθες, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησε ότι η Ρωσία πιθανόν βιώνει μια επιδημία με καθυστέρηση.

Ελισάβετ: Μην χάνετε την ελπίδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ επίσης έστειλε μήνυμα με αφορμή το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καλώντας τους Βρετανούς να μην χάνουν ποτέ την ελπίδα.

«Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο», είπε η βασίλισσα, αναφερόμενη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

 

Το ΒΒC μετέδωσε τo μήνυμά της στις 20:00 ώρα Γκρίνουιτς την Παρασκευή, δηλαδή την ίδια ώρα που ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος Ε', είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο το 1945.

«Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στη θυσία των πεσόντων είναι ότι οι χώρες που κάποτε ήταν ορκισμένοι εχθροί, τώρα είναι φίλες χώρες, που συνεργάζονται για την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία όλων», δήλωσε ακόμη η Ελισάβετ.

Παρότι δεν θα γίνει παρέλαση, οι δρόμοι μας δεν είναι άδειοι, είναι γεμάτοι από την αγάπη και τη φροντίδα που έχουμε ο ένας για τον άλλο, σημείωσε. «Και όταν κοιτάζω τη χώρα μας σήμερα και βλέπω αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, παρατηρώ με περηφάνια ότι παραμένουμε ένα έθνος που αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι θα αναγνώριζαν και θαύμαζαν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Αεροδρόμιο Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που δέχτηκαν επίθεση με σπρέι - Τι συνέβη

Διεθνή / Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που τραυματίστηκαν εν μέσω επίθεσης με σπρέι - Τι συνέβη

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να αρπάξουν τη βαλίτσα μίας γυναίκας μέσα στον ανελκυστήρα χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM