Μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες

Μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες Facebook Twitter
0

Άφαντος παραμένει ο «υπέρτατος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση καρδιάς. 

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν μέσα στη εβδομάδα θεωρείται πως απεικονίζουν το τρένο του Κιμ, σταθμευμένο στο θέρετρο Γουονσάν της Β.Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρένο βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο από τις 21 έως τις 23 Απριλίου, σε μια περίοδο που η απουσία του του Κιμ Γιονγκ Ουν από σημαντικές εκδηλώσεις όπως η επέτειος των γενεθλίων του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ (15 Απριλίου), τροφοδοτούν την έντονη φημολογία ότι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν τότε μεταδώσει ότι ο ισόβιος ηγέτης της χώρας είχε λάβει μέρος σε μια συνάντηση με κρατικούς φορείς χωρίς όμως να δημοσιεύσουν άλλες πληροφορίες ή φωτογραφίες από την υποτιθέμενη συνάντηση. 

Η ομάδα 38 North, που παρακολουθεί δορυφορικά την εικόνα της Βόρειας Κορέας, από την Ουάσιγκτον, σημειώνει στην αναφορά της πως το αυτό ήταν πιθανότατα το τρένο του Κιμ, και ήταν σταματημένο στον «σταθμό των ηγετών», σε μία θέση που κρατείται αποκλειστικά για την οικογένεια των Κιμ. Χωρίς αυτό να αποδεικνύει που βρίσκεται ο ηγέτης ή ποια είναι η κατάσταση της υγείας του, η ομάδα σημειώνει πως οι εικόνες είναι χρήσιμα στοιχεία και προσδίδουν βάρος στις αναφορές πως ο Κιμ μένει σε VIP ζώνη της ανατολικής ακτής.

Χθες, 25 Απριλίου, ημέρα εορτασμού της ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ απουσίαζε και πάλι, παρότι είθισται κάθε χρόνο να δίνει το παρών, όπως και οι προκάτοχοί του (ο πατέρας του και ο παππούς του). 

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα Daily NK, με έδρα τη Σεούλ, την οποία διαχειρίζονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι που έχουν αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε ότι ο Κιμ ανέρρωνε μετά από χειρουργείο στην καρδιά του, στις 12 Απριλίου. Αμερικανός αξιωματούχος «με άμεση γνώση του ζητήματος» που επικαλέστηκε λίγο αργότερα το CNN, ανέφερε πως η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί» πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, που θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο» μετά την επέμβαση.

Μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες Facebook Twitter
Φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του μήνα από το κρατικό πρακτορείο KCNA, με τον Κιμ να επιθεωρεί μαχητικά αεροσκάφη

Πληροφορίες ότι είναι «σε κώμα ή και νεκρός»

Το βράδυ του Σαββάτου, το ιαπωνικό περιοδικό Shukan Gendai ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πέσει σε «κωματώδη κατάσταση» ενώ δημοσιογράφος του Χονγκ Κονγκ, επικαλέστηκε αξιόπιστη πηγή σύμφωνα με την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ήδη νεκρός. 


Το Shukan Gendai επικαλέστηκε ως πηγή του Κινέζο γιατρό που μετέβη στη Βόρεια Κορέα και φέρεται να είπε πως ο Κιμ κατέρρευσε στις αρχές του μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας γιατρός που τον συνόδευε του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στο σημείο, πριν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Αν και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και ένας Κινέζος εκπρόσωπος του Τμήματος Διασύνδεσης, διέψευσαν τις αναφορές, η Κίνα έστειλε την Τετάρτη ομάδα γιατρών και αξιωματούχων στη Βόρεια Κορέα, με τρένο, σύμφωνα με τον Guardian, προκειμένου να ελέγξουν τι συμβαίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών.

Οι φήμες για τον θάνατο ξεκίνησαν από την Κινγκ Φενγκ, αντιπρόεδρο της δορυφορικής τηλεόρασης του Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από το Πεκίνο, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο της Κίνας «Weibo» ότι σύμφωνα με πληροφορία από «ανώτατη κρατική πηγή» στο Πεκίνο, ο βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν νεκρός. 

Ενώ η Κίνα επισήμως υποβαθμίζει τις φήμες, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής ανώτερο στέλεχος του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος αναχώρησε από το Πεκίνο την Πέμπτη, όπως επιβεβαιώσαν στο Reuters δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η Σεούλ επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «ασυνήθιστης δραστηριότητας» στη γειτονική χώρα ενώ την Πέμπτη, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πληροφορία για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Κιμ, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν διαθέτει απτά στοιχεία ή κατά πόσο επικοινώνησε για το ζήτημα με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες Facebook Twitter

Ο Κιμ, που πιστεύεται πως είναι 36 ετών, έχει εξαφανιστεί και στο παρελθόν από τα κρατικά μέσα για μεγάλο διάστημα. Το 2014 δεν υπήρχε κανένα νέο για αυτόν επί έναν ολόκληρο μήνα και αργότερα η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον ίδιο να περπατά κρατώντας μπαστούνι. Οι εικασίες για την υγεία του τροφοδοτούνται και από το γεγονός ότι είναι μανιώδης καπνιστής και το βάρος του έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία, σε συνδυασμό με το ότι η οικογένειά του έχει ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε περίπτωση θανάτου, θα ανοίξει το ζήτημα διαδοχής στη δυναστεία του «ιερού βουνού Παέκτου», στο ηφαίστειο του οποίου ο λαϊκός θρύλος ήθελε να έχουν γεννηθεί ο Ντανγκ - Κουν, ο «βασιλιάς - θεός» που ίδρυσε την Κορέα πριν 4.000 χρόνια και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ

Προς το παρόν πάντως άγνωστο παραμένει αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε ορίσει επίσημα διάδοχο αλλά σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η πιθανότερη διάδοχος είναι η μικρότερη αδελφή του, η Κιμ Γιο Γιόνγκ, ηλικίας περίπου 31 ετών.

Η Γιονγκ φέρεται να έχει σπουδάσει σε κολέγιο της Ελβετίας ενώ μετά την επιστροφή της στη Βόρεια Κορέα θεωρείται πως έγινε η στενότερη συνεργάτιδα του αδελφού της. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η μικρότερη αδελφή του ηγέτη συντάσσεται με τον Κιμ στο θέμα της συνεχούς ανάπτυξης σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Σεούλ και της Ουάσινγκτον.

Διεθνολόγοι με εξειδίκευση στη Βόρειο Κορέα εξηγούν πως η Γιονγκ δεν θα συναντήσει σεξιστικές αντιρρήσεις, αν ποτέ αναλάβει καθήκοντα, καθώς, όπως επισήμανε η καθηγήτρια Νατάσα Λίντσεντ, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, οι ηγέτες στη Βόρεια Κορέα παρουσιάζονται περισσότερο ως «θεοί» και ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η παλαιά πολιτική φρουρά της χώρας θα αποδεχθεί την Κιμ Γιο Γιόνγκ ως την απόλυτη ηγέτιδα της δυναστείας των Κιμ που ιδρύθηκε στα 1948.

Μυστήριο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα δεδομένα από δορυφορικές φωτογραφίες Facebook Twitter
Το τρένο που χρησιμοποιεί ο Κιμ στις μετακινήσεις του
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ