Τραμπ: «Αν η Κίνα ευθύνεται εν γνώσει της τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες»

Τραμπ: «Αν η Κίνα ευθύνεται εν γνώσει της τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» Facebook Twitter
Ο Τραμπ προειδοποιεί: «Αν η Κίνα ευθύνεται εν γνώσει της, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» (EPA)
0

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», προειδοποίησε την Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη χθεσινή του ενημέρωση στους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις της πανδημίας, δεν διευκρίνισε ακριβώς τι εννοεί, ωστόσο.

Η πανδημία «θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε «Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού».

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Κίνα θα υποστεί συνέπειες για την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο κι έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 157.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Τραμπ απάντησε: «Αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνοι (οι Κινέζοι ηγέτες), σίγουρα».

«Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», επανέλαβε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Κίνα.

«Ήταν ένα λάθος που ξέφυγε από κάθε έλεγχο ή μήπως άρχισε εσκεμμένα;» διερωτήθηκε ο Τραμπ. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Ό,τι κι αν έγινε από τα δύο , πρέπει να μας αφήσουν να πάμε εκεί και να το μάθουμε», αξίωσε.

«Ζητήσαμε να πάμε νωρίτερα», όμως «δεν το ήθελαν. Νομίζω ότι ξέρουν πως είχε γίνει κάτι που δεν ήταν καλό και βρίσκονταν σε αμηχανία. Μας είπαν πως διενεργούν έρευνα», συνέχισε.

«Λοιπόν, θα δούμε τι θα γίνει με αυτή την έρευνα. Αλλά κάνουμε κι εμείς έρευνες», πέταξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορωνοϊός να βγήκε, από ατύχημα ή εσκεμμένα, από ένα εργαστήριο έρευνας για τους ιούς πριν εμφανιστεί σε αγορά της Γουχάν.

Ο Τραμπ παράλληλα αμφισβήτησε για πολλοστή φορά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Κίνα (4.632 νεκροί επί συνόλου 82.745 κρουσμάτων ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας), παρότι αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά χίλια και πλέον θύματα την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέδειξε πως ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 0,33 ανά 100.000 κατοίκους. «Αυτός ο αριθμός είναι αδύνατος. Είναι αδύνατον να επιτευχθεί», επέμεινε.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα γραφικό που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο δείκτης θνητότητας της COVID-19 έχει ανέλθει σε 11,24 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία ανέρχεται σε 27,92 και στην Ισπανία σε 42,81.

Η τοποθέτηση του Τραμπ σήμανε ακόμη μια αμερικανική ομοβροντία στον συνεχιζόμενο πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τη νέα κλιμάκωση της έντασης την ώρα που αρκετοί ειδικοί αντιτείνουν πως απαιτείται η ευρύτερη δυνατή διεθνής συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλοι 1.891 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανήλθε σε 1.891 τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει έτσι τα 38.664 στη χώρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχει φθάσει τους 732.197, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο, όπως και ο υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ReutersAFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM