Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν

Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν Facebook Twitter
0

Ένα 16χρονο παιδί - θαύμα στο σκάκι αιφνιδίασε τον κόσμο του αθλήματος νικώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν στον τελικό του Banter Blitz Cup.

Ο Αλιζερά Φιρούτζα νίκησε τον Νορβηγό σούπερ σταρ του σκακιού με 8,5-7,5 στον τελικό του διαγωνισμού, όπου οι παίκτες σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις τους, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο 14.000 δολαρίων. 

Ο Ιρανός είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDΕ) που ξεπέρασε τόσο νωρίς σε διεθνή βαθμολογία αξιολόγησης ELO το 2700. Ο Ιρανός έφηβος έχει μετακομίσει από το τέλος του 2019 στη Γαλλία, μαζί με τον πατέρα του, για να μπορεί να ανταγωνιστεί και ισραηλινούς αντιπάλους, καθώς οι αρχές του Ιράν απαγορεύουν στους αθλητές να ανταγωνίζονται με αντιπάλους από το Ισραήλ.

Μετά από 7 μήνες και 131 παιχνίδια, ο διαγωνισμός «αστραπιαίων» και διαδοχικών αγώνων διάρκειας τριών λεπτών έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Κάρλσεν και τον Φιρούτζα, από ένα σύνολο 128 συμμετεχόντων. Ο Νορβηγός δεν είχε υποτιμήσει τον 16χρονο και πολύ πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση είχε αναγνωρίσει πως αποτελεί την «μεγαλύτερη πρόκληση». 

Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν Facebook Twitter

Τα μεταξύ τους συνεχόμενα παιχνίδια τελείωσαν μετά από συνολικά 90 λεπτά και ο Κάρλσεν αποκάλεσε τον έφηβο «εκπληκτικά δυνατό» παίκτη. «Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Αλιζερά! Ήμουν πολύ εκτός φόρμας αλλά του αξίζουν όλα τα εύσημα», είπε ο 29χρονος πρωταθλητής, μιλώντας αργότερα σε livestream. 

Ο Φιρούτζα από την πλευρά του είπε πως η νίκη παίχτηκε στο 50-50. «Δεν νομίζω ότι ήμουν το φαβορί ή ότι εκείνος ήταν το φαβορί. Πρέπει να είσαι και τυχερός», είπε το Νο21 της παγκόσμιας κατάταξης. Στις 20 Απριλίου οι δύο παίκτες θα ξανασυναντηθούν στο Magnus Carlsen Invitational με έπαθλο 250.000 δολαρίων. 

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο Κάρλσεν έγραψε ιστορία όταν παρέμεινε αήττητος για 111 συνεχόμενα κλασικά παιχνίδια, σπάζοντας το ρεκόρ του Sergei Tiviakov που το «κρατούσε» από το 2005.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM