Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς & 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει

Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς & 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει Facebook Twitter
Το MS Zaandam (GETTY IMAGES)
4

Ενώ οι χώρες του πλανήτη κλείνουν, η μία μετά την άλλη τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για τα περισσότερα διεθνή δρομολόγια, ένα κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς και 200 επιβάτες με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει, καθώς καμία χώρα δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει την ευθύνη.  

Η κατάσταση στο MS Zaandam της Holland America Line είναι δραματική και η πλοιοκτήτρια εταιρεία προειδοποιεί πως περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την ζωή τους, αν δεν επιτραπεί στο κρουαζιερόπλοιο και το «αδερφικό» MS Rotterdam να δέσουν. Στα δύο πλοία επιβαίνουν συνολικά 1.243 επιβάτες και 1.247 άτομα πλήρωμα.

Το Zaandam είχε αναχωρήσει από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου, με προορισμό τη Χιλή. Όμως πολλές χώρες της λατινικής Αμερικής έκλεισαν τα λιμάνια τους στο πλοίο, όταν έγιναν γνωστά τα κρούσματα και ο πρόεδρος της εταιρείας, Ορλάντο Άσφορντ, καταγγέλλει πως οι αρχές αρνήθηκαν να ανταποκριθούν ακόμα και στα έκτακτα αιτήματα για αποβίβαση των ασθενών που ήταν κριτικά άρρωστοι.

Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς & 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει Facebook Twitter
Πάνω στο πλοίο βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι επιβάτες (GETTY IMAGES)
Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς & 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει Facebook Twitter
Τα δύο πλοία δεν βρίσκουν λιμάνι να δέσουν (GETTY IMAGES)

Την προηγούμενη Πέμπτη, το MS Rotterdam πάνω στο οποίο επέβαινε μόνο το πλήρωμα, πλησίασε το MS Zaandam μεσοπέλαγα, παραδίδοντας ιατρικό εξοπλισμό και τεστ για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας σε κάποιους υγιείς επιβάτες να επιβιβαστούν στο κατά τα άλλα άδειο πλοίο. Τώρα και τα δύο βρίσκουν «κλειστά» τα λιμάνια στα οποία κάνουν αιτήματα να δέσουν. 

 

Και τα δύο πλοία είχαν βάλει πλώρη για την Φλόριντα αλλά, την Δευτέρα, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι  δεν μπορούν να «ξεφορτώσουν» τους επιβάτες στην Πολιτεία του. Αποκάλεσε δε τους περισσότερους επιβάτες «ξενόφερτους» και άφησε ανοικτό το σενάριο να μην επιτραπεί ο κατάπλους στα κρουαζιερόπλοια.

Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοιο με 4 νεκρούς & 200 ύποπτα κρούσματα δεν βρίσκει λιμάνι να δέσει Facebook Twitter

Ο Άσφονρτ, έκανε έκκληση να βρεθεί κάποιο λιμάνι που θα δείξει «συμπόνια και καλοσύνη», επιτρέποντας στους επιβάτες του Zaandam αλλά του Rotterdam να αποβιβαστούν. Πάνω στο κατάστρωμα του Zaandam, τέσσερα άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, 8 είναι θετικοί στον κορωνοϊό ενώ περίπου 200 παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Πολλοί από τους εκατοντάδες επιβάτες από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι στην τρίτη ηλικία και έκαναν τις διακοπές τους, όταν η πανδημία άρχισε να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. 

  

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια συμπεριφορά του τύπου "δεν είναι πρόβλημά μας". Η διεθνής κοινότητα, σταθερά γενναιόδωρη και βοηθητική απέναντι στην ανθρώπινη ταλαιπωρία, κλείνει απέναντι στο Zaandam αφήνοντάς το αβοήθητο».

«Τα κράτη λογικό είναι να εστιάζουν στην κρίση της νόσου COVID-19 που ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Όμως γύρισαν την πλάτη τους σε χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν στην θάλασσα. Άραγε αυτές οι αντιδράσεις βασίζονται σε δεδομένα όπως αυτά του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ ή τροφοδοτούνται από τον παράλογο φόβο; Τι απέγινε η συμπόνια και η βοήθεια στον πλησίον;», αναρωτιέται στην έκκλησή του ο πρόεδρος της Holland America. «Η κατάσταση με την νόσο είναι μία από τις κατεπείγουσες δοκιμασίες της ανθρωπότητας. Η «κλειστή πόρτα» που βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι προδίδει τις πιο βαθιές ανθρώπινες αξίες μας».

Με πληροφορίες από Guardian και People

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1571612/sto-irakleio-me-oxeia-vroghitida-epivatis-tou-krouazieroploiou-anoikta-tou-kokkinou-purgou/Η ασθενής βρίσκεται ακόμα στη ΜΕΘ του Βενιζελειου, εκεί διαπιστώθηκε ότι φέρει τον ιό, ο γιατρός του πλοίου διαβεβαίωσε ότι έχει βρογχίτιδα. Το κρουαζιερόπλοιο αναγκάστηκε σε αναχώρηση αμέσως μετά την αποβίβαση της. Ήταν βέβαια αγκυροβολημένο μια δυο μέρες πριν με τη δικαιολογία του κακού καιρού ανοιχτά της Μεσσαράς. Από τότε άλλα δύο κρουαζιερόπλοια έχουν πλησιάσει το ίδιο σημείο και έχουν παραμείνει εκεί για ώρες. Το λιμάνι στην περιοχή και η περιοχή γενικότερα ουδέποτε υπήρξε αγκυροβόλιο για κρουαζιερόπλοια, ας πείσουμε λοιπόν τον κόσμο της περιοχής που τα βλέπει τακτικά το τελευταίο διάστημα να μην τρομοκρατείται.
Πραγματική ντροπή για έναν κόσμο που θέλει να λέγεται "πολιτισμένος" που ισχυρίζεται ότι διαπνέεται από τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύηςΚαι πρόκειται μάλιστα για ένα πλοίο του οποίου οι επιβάτες είναι Δυτικοί, μέλη της μεσαίας τάξης...Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν επρόκειτο για δύο πλοία φορτωμένα με χιλιάδες πρόσφυγες...
Στις αρχές αυτού του μήνα τα λιμάνια όλων των χωρών θα τους καλωσόριζαν προκειμένου οι τουρίστες να αφήσουν τα χρήματά τους στις τοπικές αγορές. Πλέον θεωρούνται σχεδόν μιάσματα, απευθείας υπεύθυνοι για την διασπορά του ιού.