Νέα Ζηλανδία: Τεράστιο κυβερνητικό πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Νέα Ζηλανδία: Τεράστιο κυβερνητικό πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ποσό αντίστοιχο του 4% του ΑΕΠ από τη Νέα Ζηλανδία ως πακέτο μέτρων για τον κορωνοϊο.
0

Ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει η Νέα Ζηλανδία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας διαθέτει πακέτο οικονομικής ενίσχυσης αντίστοιχο του 4% του ΑΕΠ ενώ οι υπουργοί της χώρας έκαναν λόγο για το πιο σημαντικό οικονομικό πακέτο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας σε περίοδο ειρήνης.

Το πακέτο αναμένεται να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων που παραμένουν σε απομόνωση λόγω του κορωνοϊού αλλά δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι ή εκείνους που φροντίζουν συγγενείς που νοσούν, ακόμα και αν οι ίδιο δεν είναι ασθενείς ή δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

«Το πακέτο αυτό των μέτρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί στον κόσμο αναλογικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα» είπε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Grant Robertson.

Το οικονομικό πακέτο των 12.1δισ. δολ. Νέας Ζηλανδίας (δηλαδή περίπου 6,6 δισ. ευρώ) περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις των μισθών, ενισχύοντας την ανταπόκριση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, περισσότερα χρήματα για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και κοινωνική πρόνοια, και αλλαγές στον φόρο των επιχιερήσεων.

Η Νέα Ζηλανδία μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει οκτώ επιβεβαιωμένα και δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, έχει ήδη επιβάλλει έκτακτα μέτρα. Μεταξύ αυτών η καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο θα λαμβάνουν 585 δολ. ΝΖ (περίπου 320 ευρώ) την εβδομάδα ενώ οι μερικής απασχόλησης 350 δολ. ΝΖ (περίπου 190 ευρώ) αντίστοιχα. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου.

Τα άτομα που θα τεθούν σε αυτοαπομόνωση ή θα φροντίσουν κάποιον που έχει βρεθεί θετικός στον ιό επίσης θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί.

Οι επιδοτήσεις των μισθών θα ισχύουν για όλους τους εργοδότες στη Νέα Ζηλανδία - συμπεριλαμβανομένων των  αυτοαπασχολούμενων - εφόσον δεν εργάζονται ήδη από το σπίτι και δεν μπορούν να εκτελέσουν την εργασία τους εξ αποστάσεως.

Επίσης, δίνονται χρήματα για την αναδιάταξη εργαζομένων στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο - αρχίζοντας

από την Tairawi στην ανατολική ακτή του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, όπου ο δασικός τομέας έχει ήδη πληγεί σοβαρά. Οι μεταβολές φόρου των επιχειρήσεων που κοστίζουν 2,8 δισ. δολ. ΝΖ θα απελευθερώσουν τις ταμειακές ροές για τους εργοδότες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το πακέτο ενίσχυσης περιλαμβάνει επίσης 500 εκ. δολ. ΝΖ για την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού των πόρων για τις μονάδες δημόσιας υγείας που είναι επιφορτισμένες με τον εντοπισμό των επαφών ατόμων που νοσούν, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία, αλλά και τα χρήματα για την υποστήριξη των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επίσης παρέχεται και κοινωνικό επίδομα ύψους 25 δολ. ΝΖ επιπλέον την εβδομάδα.

Το μάξιμουμ ποσό που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση είναι 150 χιλ. δολ.

Παράλληλα, οι αρχές ξεκίνησαν ελέγχους σε ταξιδιώτες, και όπως προέκυψε δύο που είχαν ταξιδέψει από την νοτιοανατολική Ασία, αναμένεται να απελαθούν καθώς δεν τέθηκαν σε αυτοαπομόνωση.

Ο Stephen Vaughan του Γραφείου Μετανάστευσης δήλωσε ότι «Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι τελείως ανεύθυνη και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη δυνατότητα απέλασης ανάλογων περιπτώσεων».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ