Οι ινδικές αρχές ερευνούν καταγγελίες πως δεκάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να κάνουν γυναικολογικά τεστ για να αποδείξουν πως είναι κατάλληλες για εργασία. 

 

Οι γυναίκες, όλες τους ασκούμενες σε κρατικά γραφεία της πόλης Σουράτ, δήλωσαν πως τις έλεγξαν επίσης για εγκυμοσύνη. Η πρώτη επίσημη σχετική αναφορά αναμένεται σε 15 ημέρες.

 

Το νέο περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες φοιτητριών που ζούσαν σε χόστελ της Γκουτζαράτ, οι οποίες υποστήριξαν ότι τις ανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους ώστε να αποδείξουν πως δεν έχουν έμμηνο ρύση. 

 

Η νέα καταγγελία έγινε την Πέμπτη από ένα σωματείο εργαζομένων της Σουράτ, δημοτικό οργανισμό όπου εργάζονταν οι περίπου 100 γυναίκες.

 

Σύμφωνα με το σωματείο, το περιστατικό συνέβη στην διάρκεια εξετάσεων υγείας σε ένα κρατικό νοσοκομείο. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για οποιονδήποτε επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μετά την τριετή πρακτική άσκηση.

 

Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως τις εξανάγκασαν να σταθούν όλες μαζί γυμνές σε ένα δωμάτιο, σε ομάδες των δέκα, κάνοντάς τους «τεστ με δάχτυλο», τα οποία πραγματοποίησαν γυναίκες γιατροί. Οι ίδιες προσθέτους πως η πόρτα του δωματίου δεν ήταν καλά κλεισμένη και πως μια κουρτίνα «ήταν το μοναδικό πράγμα που εμπόδισε όσους βρίσκονταν απ' έξω να τις δουν».

 

Το σωματείο τους ξεκαθάρισε πως δεν είναι αντίθετο με τους ελέγχους, αλλά τις «απαράδεκτες» μεθόδους που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο.

 

«Δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο τεστ σε γυναίκες υπαλλήλους πουθενά», είπε η επικεφαλής του σωματείου, Ahmed Shaikh, σε συνέντευξη στους Times of India.«Αν είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία ενός εργαζομένου, θα έπρεπε να κάνουν τις εξετάσεις με αποδεκτό τρόπο», πρόσθεσε.

 

Η επικεφαλής του νοσοκομείου δήλωσε από την πλευρά της πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.000 τέτοιου είδους τεστ «χωρίς το παραμικρό παράπονο». «Ακολουθούμε όλους τους κανόνες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά», εξήγησε.

 

Κρατική υπάλληλος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, είπε στους Times of India πως έκανε τις συγκεκριμένες εξετάσεις πριν από περίπου 20 χρόνια, αλλά δεν περιελάμβαναν γυναικολογικά τεστ. 

 

Οι αρμόδιες αρχές της Σουράτ διέταξαν έρευνα για το φερόμενο περιστατικό, ενώ ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό». «Θα προχωρήσουμε σε αυστηρές κυρώσεις αν οι ισχυρισμοί των γυναικών αποδειχθούν αληθείς», σχολίασε ο ίδιος.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr