Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν απόψε στους δρόμους Μπρατισλάβας, μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, για να τιμήσουν τη μνήμη του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, η δολοφονία του οποίου πριν από δύο χρόνια προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο 28χρονος δημοσιογράφος και η σύντροφός του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, εκτελέστηκαν στο σπίτι τους στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Τη δολοφονία τους φέρεται ότι διέταξε ο Μάριαν Κότσνερ, ένας εύπορος επιχειρηματίας ο οποίος έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο Κότσνερ δικάζεται αυτήν την περίοδο για το έγκλημα αυτό. Ο Γιαν Κούτσιακ είχε γράψει πολλά άρθρα στα οποία κατηγορούσε τον Κότσνερ για «ύποπτες» δοσοληψίες.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 50 πόλεις της Σλοβακίας στη μνήμη του δημοσιογράφου. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Κούτσιακ οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και άνοιξαν τον δρόμο για τη νίκη της Ζουζάνα Καπούτοβα, μιας ακτιβίστριας που μάχεται τη διαφθορά, στις προεδρικές εκλογές πέρσι τον Μάρτιο.

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ

Ο πατέρας του Γιαν Κούτσιακ είπε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές της 29ης Φεβρουαρίου θα είναι «κρίσιμες» καθώς το διακύβευμα είναι «πολύ σημαντικό»: τι είδους άνθρωποι θα αναλάβουν την εξουσία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του λαϊκιστικού κόμματος Smer-SD του Ρόμπερτ Φίτσο παρουσιάζουν κάμψη ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ενδέχεται να μην εκπροσωπηθούν καν στο νέο κοινοβούλιο. Αντιθέτως, το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία Μας» LSNS μπορεί να αυξήσει τη δύναμή του.

Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ
Σλοβακία: Ογκώδης διαδήλωση στη μνήμη του Γιαν Κούτσιακ δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία Facebook Twitter
ΕΡΑ

Η πρόεδρος της Σλοβακίας πήγε στο σπίτι του δολοφονηθέντος ζεύγους και άφησε δύο κόκκινα τριαντάφυλλα. «Αν οι δολοφόνοι πιστεύουν ότι ο θάνατος μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους δημοσιογράφους» που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς «γελιούνται», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. «Αυτό που δεν ολοκλήρωσε ο Γιαν Κούτσιακ, θα το κάνουν άλλοι», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM