Κοροναϊός: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ - «Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση»

Κοροναϊός: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ - «Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» Facebook Twitter
EPA
0

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας «χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

«Παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, εμείς ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση, όπως το ιστορικό του ταξιδιού ή οι επαφές με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία» αλλά «με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει», καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται», επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν «κατάλληλα» μέτρα. «Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν».

Όταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς».

«Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. «Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας». Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, ο Γκεμπρεγιέσους είπε ότι η διεθνής ομάδα ειδικών υπό τον ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Tass

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM