Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ»

Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ» Facebook Twitter
EPA
0

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019 για να συστήσει ένα ίδρυμα. 

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που απονέμει το βραβείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό των περίπου 94.000 ευρώ για να ιδρύσει το Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια ανακοίνωσε τα σχέδιά της στο τέλος του Ιανουαρίου λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης την βράβευσε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».

Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την πρώτη της «απεργία» πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2018. Τους τελευταίους μήνες εκφώνησε ομιλίες σε διάφορα φόρα για το κλίμα: από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε για να δώσουμε μάχη για την οικολογική και την κοινωνική αειφορία», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ο Όλε φον Έξκουλ. «Απαιτούνται τόσο επείγουσες όσο και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο φον Έξκουλ σημείωσε ότι «η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο παραβλέπεται». Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM