Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ»

Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ» Facebook Twitter
EPA
0

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019 για να συστήσει ένα ίδρυμα. 

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που απονέμει το βραβείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό των περίπου 94.000 ευρώ για να ιδρύσει το Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια ανακοίνωσε τα σχέδιά της στο τέλος του Ιανουαρίου λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης την βράβευσε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».

Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την πρώτη της «απεργία» πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2018. Τους τελευταίους μήνες εκφώνησε ομιλίες σε διάφορα φόρα για το κλίμα: από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε για να δώσουμε μάχη για την οικολογική και την κοινωνική αειφορία», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ο Όλε φον Έξκουλ. «Απαιτούνται τόσο επείγουσες όσο και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο φον Έξκουλ σημείωσε ότι «η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο παραβλέπεται». Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM