Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ»

Η Γκρέτα Τούνμπερκ δημιουργεί ίδρυμα με το όνομά της - Με τα χρήματα από το «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ» Facebook Twitter
EPA
0

Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019 για να συστήσει ένα ίδρυμα. 

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που απονέμει το βραβείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό των περίπου 94.000 ευρώ για να ιδρύσει το Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια ανακοίνωσε τα σχέδιά της στο τέλος του Ιανουαρίου λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης την βράβευσε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».

Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την πρώτη της «απεργία» πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2018. Τους τελευταίους μήνες εκφώνησε ομιλίες σε διάφορα φόρα για το κλίμα: από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.

«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε για να δώσουμε μάχη για την οικολογική και την κοινωνική αειφορία», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ο Όλε φον Έξκουλ. «Απαιτούνται τόσο επείγουσες όσο και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο φον Έξκουλ σημείωσε ότι «η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο παραβλέπεται». Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM