Πλοίο «φάντασμα» προσάραξε στις ακτές της Ιρλανδίας - Ταξίδευε στον Ατλαντικό για πάνω από έναν χρόνο

Πλοίο «φάντασμα» προσάραξε στις ακτές της Ιρλανδίας - Ταξίδευε στον Ατλαντικό για πάνω από έναν χρόνο Facebook Twitter
0

Εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του, το φορτηγό πλοίο Alta, πραγματοποίησε ένα μακρύ μοναχικό ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό πριν προσαράξει στις απόκρημνες ακτές της Ιρλανδίας.

Το 77 μέτρων Alta κατάφερε να ταξιδέψει, χωρίς πλήρωμα, για πάνω από έναν χρόνο στον Ατλαντικό χωρίς να βυθιστεί. Το ταξίδι του τερματίστηκε όταν η κακοκαιρία Ντένις το ξέσυρε κοντά στο Μπάλικοττον, ένα ψαροχώρι της κομητείας του Κορκ, στην Κελτική Θάλασσα. Το Alta προσάραξε στην βραχώδη ακτή φαινομενικά άθικτο. 

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου, της ιρλανδικής ακτοφυλακής και της επιτροπής ναυαγίων στο οποίο συζητήθηκε το πώς οι Αρχές θα διαχειριστούν το ζήτημα. «Το συμβούλιο της κομητείας του Κορκ ζητάει από τους πολίτες να μείνουν μακριά από το ναυάγιο καθώς αυτό βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο και δυσπρόσιτο τμήμα της ακτογραμμής ενώ είναι σε ασταθή κατάσταση», αναφέρεται σε δήλωση.

Παράλληλα ομάδα της ακτοφυλακής προσέγγισε το Alta με ελικόπτερο ενώ, καθώς η κακοκαιρία Ντένις υποχωρεί, μία άλλη ομάδα θα επιθεωρήσει το πλοίο στο βραχώδες σημείο που βρίσκεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαρροή καυσίμων. 

Πλοίο «φάντασμα» προσάραξε στις ακτές της Ιρλανδίας - Ταξίδευε στον Ατλαντικό για πάνω από έναν χρόνο Facebook Twitter
Το πλοίο όταν εντοπίστηκε από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ

Το πλοίο έχει ναυπηγηθεί το 1976 και φέρει σημαία Τανζανίας. Αποκτήθηκε από τον τελευταίο του ιδιοκτήτη το 2017 και ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι τον Σεπτέμβριο του 2018 από την Ελλάδα για την Αϊτή. Ωστόσο υπέστη βλάβη περίπου 1.380 ναυτικά μίλια (2.220 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από τις Βερμούδες. Το δεκαμελές πλήρωμά του δεν κατάφερε να επιδιορθώσει τη βλάβη. Διασώθηκαν από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και μεταφέρθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο gCaptain, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον πλοιοκτήτη του Alta για τη ρυμούλκησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρυμουλκήθηκε ως την Γουιάνα και τίποτα δεν ήταν γνωστό για την τύχη του μέχρι τον Αύγουστο του 2019 όταν το HMS Protector, ένα πλοίο το Βασιλικού Ναυτικού το εντόπισε να πλέει - προφανώς χωρίς πλήρωμα - στη μέση του Ατλαντικού. Πιστεύεται ότι παρασύρθηκε ως τις ακτές της Αφρικής πριν ξεκινήσει το ταξίδι προς τον βορρά και καταλήξει τελικά στις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας. 

 

 

Από το «Μαίρη Σελέστ» στο «Jian Seng»

Στις θαλασσινές δοξασίες η ιστορία του «Ιπτάμενου Ολλανδού», ενός πλοίο φαντάσματος, χρονολογείται από το 1700. Στον αντίποδα η ιστορία του «Μαίρη Σελέστ» είναι αληθινή. Το αμερικανικό εμπορικό βριγαντίνο βρέθηκε να πλέει προς το στενό του Γιβραλτάρ το 1872 χωρίς τα μέλη του πληρώματός του. Πιο πρόσφατα το τάνκερ "Jian Seng" εντοπίστηκε στην ακτή του Κουίνσλαντ χωρίς πλήρωμα ενώ ασαφής ήταν και η ταυτότητα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Το 2016 ένα πλωτό ξύλινο σπίτι βρέθηκε στις ακτές της Ιρλανδίας. Αποδείχθηκε ότι είχε κατασκευαστεί από έναν Καναδό ακτιβιστή, τον Ρικ Σμολ, ο οποίος το είχε δώσει και δεν είχε καμία ιδέα πώς βρέθηκε να ταξιδεύει στον ωκεανό. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ