Κοροναϊός: Για πανδημία προειδοποιεί καθηγητής του Χάρβαρντ - Έως και το 70% του πληθυσμού μπορεί να νοσήσει

Κοροναϊός: Για πανδημία προειδοποιεί καθηγητής του Χάρβαρντ - Έως και το 70% του πληθυσμού μπορεί να νοσήσει Facebook Twitter
0

Για πιθανή παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού κάνει λόγο καθηγητής του Χάρβαρντ λέγοντας πως ενδέχεται να μολυνθεί μέχρι έως και το 70% του πληθυσμού.

Ειδικότερα, με τον αριθμό των θυμάτων του κοροναϊού να έχει ξεπεράσει τους 1500 ανθρώπους ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, μιλώντας στην Wall Street Journal είπε πως «είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κοροναϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως.


«Νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρξει παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο Λίπσιτς, προσθέτοντας πως «εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος» είπε και πρόσθεσε πως «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο καθηγητής επιδημιολογίας τόνισε στον πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό είναι συμπτωματικό. Επίσης, όπως λέει, έχουμε μόνο μια τυχαία εκτίμηση για το ποιο ποσοστό συμπτωματικών ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Απαντώντας στο γιατί πιστεύει ότι είναι πιθανή μια πανδημία, ο Μαρκ Λίπσιτς αναφέρει πως «Η μόλυνση από τον κορωνοϊό έχει γίνει σε πολλά μέρη στην Κίνα και σε πολλές χώρες του κόσμου, με σημαντικούς αριθμούς δευτερογενών μεταδόσεων. Η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη από τον SARS, για παράδειγμα(όπου οι ΗΠΑ είχαν πολλές εισαγωγές αλλά καμία γνωστή μετάδοση).

Σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι πιθανά θα μολυνθεί εξηγεί πως «τα απλά μαθηματικά μοντέλα με απλοποιημένες υποθέσεις θα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που δίνουν οι εκτιμήσεις του R0 (βασικός αριθμός αναπαραγωγής) στην περιοχή 2-3 (80-90%). Κάνοντας πιο ρεαλιστικές υποθέσεις, ίσως με μια μικρή βοήθεια από την εποχικότητα, οι αριθμοί πέφτουν πιο χαμηλά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM