Κοροναϊός: 17 νεκροί και 571 κρούσματα - Μεγαλώνει η ανησυχία παγκοσμίως

Κοροναϊός: 17 νεκροί και 571 κρούσματα - Μεγαλώνει η ανησυχία παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού καθώς οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επιβεβαιώσει συνολικά 571 κρούσματα και 17 νεκρούς.

Όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική δημόσια τηλεόραση, ως το βράδυ της Τετάρτης, ο νέος ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων, όλων στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η πόλη Γιουχάν, η εστία της μόλυνσης. Επίσης επιβεβαιώνονται και συνολικά 571 κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας.

Σήμερα συνεδριάζει ξανά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε σήμερα κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κινεζική μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, με την αναστολή λειτουργίας μαζικών μέσων μεταφοράς και αεροπορικών πτήσεων από αύριο το πρωί ο Γκεμπρεγιέσους χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα». «Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, μετά από μια ημέρα συζητήσεων στη Γενεύη, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν θα κηρύξει ακόμα «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για τον νέο ιό με το σκεπτικό ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση της λοίμωξης. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας θα συναντηθεί και πάλι την Πέμπτη. Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να ορισθεί στον ΠΟΥ και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, του ιού Ζίκα και του Έμπολα.

Οι αρχές της Ουχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. 

Όσοι ήλθαν σε επαφή με το πρώτο κρούσμα του ιού στις ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση 

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, δείχνει βελτίωση και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι. Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι. Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Βουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Mε πληροφορίες από Reuters/ ΒΒC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ